Держбюджет не отримає грошей від Yuzgas за право видобутку на Юзівській площі

10 серпня 16:13

Після відставки Данилюка Мінфін погодив недоотримання коштів бюджетом.

 

Кошти компанії Yuzgas за право входження в угоду про розподіл продукції Юзівської площі не будуть перераховані в державний бюджет. При цьому вони будуть спрямовані на користь компанії "Надра України". Про це пише "Наші гроші".

Всього компанія Yuzgas обіцяє заплатити "Надра України" за 90% власності в "Надра Юзівське" $ 40 млн (близько 1,08 млрд грн), але гарантовано із цієї суми буде сплачено лише 10%.

Згідно з домовленостями Міненерго, Мінфіну і Міністерства юстиції, 100% гарантію виконання зобов'язань Yuzgas надає енергетичний холдинг "ЕРН", і ця гарантія покриває обіцяну інвестицію у $ 200 млн в пошукові роботи.

Бенефіціаром холдингу був названий чех Даніель Кржетінскі. У Міненерго з посиланням на дані журналу Forbes оцінила його статки в $ 2,6 млрд.

Нарада з цього питання відбулася на наступний день після відставки міністра фінансів Олександра Данилюка.

Міненерговугілля у відповідь на критику Мінфіну використовувало порівняльний аналіз, де показало, що в нових умовах угоди про розподіл продукції бюджет отримає на 9,5% більше, ніж при традиційному режимі надрокористування.

Повідомлялося, що Кабінет міністрів планує передати компанії "Yuzgas B. V." 90% прав та обов'язків ТОВ "Надра Юзівська" - оператора-інвестора угоди про видобуток сланцевого газу Юзівської площі в Донецькій і Харківській областях.

Засновником Yuzgaz є інвестиційний фонд Emerstone Energy, що входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослав Кінаха (Jaroslav Kinach). В інтерв'ю DT.UA Кінах розповів, що серед інвесторів фонду Emerstone "на сьогоднішній день українців немає".