Дефолту Греції очікують 85% інвесторів

13 травня 07:21

Все більше інвесторів по всьому світу вважають, що рано чи пізно Греція не зможе розплатитися за своїми боргами і буде змушена оголосити дефолт, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg цього тижня.

 

Дефолту Греції очікують 85% респондентів, при цьому більшість учасників опитування Bloomberg Global Poll дають аналогічний прогноз і для Ірландії з Португалією, які отримали міжнародну фінансову підтримку пізніше, ніж Греція.

Прогноз для всіх трьох країн істотно погіршився з січня цього року.

«Всі ці країни на якомусь етапі збанкрутують. Я не можу навіть уявити сценарій, який дозволить їм вирішити боргові проблеми», - відзначив один з учасників опитування - Вільгельм Шредер з Schroeder Equities GmbH.

Дефолту Португалії побоюються 59% інвесторів, на початку року таких песимістів було менше половини опитаних, у червні 2010 року - близько третини. Близько 55% прогнозують відмову Ірландії від своїх боргових зобов'язань проти 53% у січні і 17% у червні.

Всі зусилля влади Греції і Євросоюзу в цілому, а також Міжнародного валютного фонду не змогли переконати інвесторів у життєздатності грецької економіки в умовах боргової кризи. Вартість страхування грецьких боргових зобов'язань від дефолту цього тижня підскочила до рекордного рівня - 1317 базисних пунктів. Прибутковість дворічних облігацій Греції 9 травня піднімалася до історичного максимуму - 25,6%.

Три роки рецесії, високу вартість залучення позикового капіталу і слабкі податкові надходження складно компенсувати оголошеними скороченнями держвидатків у цих країнах.

За даними Статистичного управління Європейського союзу, бюджетний дефіцит Греції за підсумками 2010 року перевищив оцінку уряду країни, 9,4%, і склав 10,5% ВВП. При цьому він істотно скоротився з 15,3% у 2009 році. Заборгованість Греції злетіла до 142,8% ВВП - найвищого рівня в Європі за всі 12 років існування єдиної валюти. Згідно з прогнозами економістів, пік зростання грецького держборгу буде пройдено у 2012 році на позначці 159% ВВП.

Найгірший показник бюджетного дефіциту продемонструвала не Греція, а Ірландія - 32,4% ВВП. Вона ж стала рекордсменом Європи за темпами зростання держборгу, який у 2010 році збільшився на 30,6 процентного пункту - до 96,2% ВВП. Дефіцит бюджету Португалії в минулому році склав 9,1%, держборг - 93% ВВП.