Децентралізація у сфері теплопостачання виявилася лихом для жителів міст та областей – експерт

02 грудня 05:00

Органи місцевого самоврядування розгорнулися на всю котушку, встановивши драконівські тарифи на оплату комунальних послуг.

 

Нова влада, судячи з усього, не збирається виконувати одну зі своїх передвиборних обіцянок – знижувати тарифи. Більш того, за півроку її правління ці тарифи тільки зросли – а особливо сильно вдарила по кишені українців передача тарифних питань до рук місцевої влади, пише у своїй статті для DT.UA Роман Якель.

"Коли національний регулятор - НКРЕКП, затверджуючи нові тарифи, коригує тільки окремі складові (газ, електроенергія, зарплата), то органи місцевого самоврядування дають волю повному розрахунку тарифів, тобто затверджують тарифи на повну котушку! Давно зрозуміло, що міськвиконкоми та обласні ради не дозволять скривдити свої ж комунальні підприємства", – пише автор.

Таким чином, склалася дещо парадоксальна ситуація – жителі міст, де тарифи встановлює місцева влада, платять за опалення та інші комунальні послуги значно більше, ніж міста, в яких тарифи встановлює регулятор, підкреслюється у статті.

Раніше уряд України схвалив гарантовану ціну на газ для населення на зиму 2019-2020 рр. в розмірі 8 грн/куб.м. Це означає, що ціна на газ в платіжках буде із розрахунку 8 грн/ кб.м. на весь опалювальний період. Перехід на програму – добровільний і абоненти також можуть від неї відмовитися. У разі, якщо нового контракту на транзит газу через Україну не буде, то ціна на газ у країні зросте.

Детальніше про проблеми зростання тарифів на комунальні послуги в Україні та можливих наслідків їх абсолютно неконтрольованого зростання читайте в матеріалі Романа Якеля "Тарифна біда!" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".