Давос-2020: Наскільки економіка США стійка до наступної світової кризи?

21 сiчня 18:22

В Адміністрації Трампа запевняють, що торговельні війни США не стали причиною зниження прогнозів економічного зростання. У МВФ думаю навпаки.

 

Керівники, економісти та урядовці на Всесвітньому економічному форумі в Давосі намагалися розібратися, наскільки стійка економіка США до наступного глобального шоку з урахуванням рівня заборгованості на історичних максимумах і процентних ставок на історичних мінімумах.

Міністр фінансів США Стівен Мнучін відзначив, що економіка США випереджає інший світ, сказавши, що сильне економічне зростання створило мільйони нових робочих місць та збільшення заробітної плати. І все це є результатом зниження податків адміністрації Трампа, політики дерегулювання і торгових угод.

Мнучін стверджує, що глобальний спад не був викликаний торговельними війнами Трампа, відзначаючи, що економіка сповільнювалася до того, як виникли ці проблеми.

Хоча Трамп послабив торговельну риторику, напруженість залишає невирішені питання про перспективи глобального зростання. МВФ назвав "торгові бар'єри" ключовою причиною зниження прогнозів економічного зростання минулої осені та ще більше знизив свій прогноз, який опублікували в понеділок, 21 січня.

На початку року Світовий банк знизив свій прогноз глобального зростання на 2020 рік на 0,2 процентного пункту - до 2,5 відсотка, попередивши, що ослаблення торгової напруженості між США і Китаєм навряд чи призведе до швидкого економічного поліпшення. У Давосі учасники обговорять перспективи для розв'язання питання про те, чи потрібні нові зусилля по стимулюванню. І якщо потрібні, то хто повинен нести відповідальність уряду або центральні банки?

Головний економіст Міжнародного валютного фонду Гіта Гопінатх визнає відносну стійкість економіки США, але вона попереджає, що "з точки зору нерівності, нерівності багатства вона є однією з найвищих серед країн з розвиненою економікою". Гопінатх пояснила це, насамперед, нерівним доступом до освіти та охорони здоров'я по всій країні.

"Я б сказала, що податкова система США може бути більш прогресивною", - сказала вона.

"Ми віримо в правильне регулювання, ми просто не віримо в надмірне регулювання", - сказав Мнучін у відповідь на питання про дерегулювання.

Він додав, що США хотіли б більше працювати над відновленням інфраструктури країни.

Енергетика, трубопроводи та інфраструктура - це великі області, де буде продовжуватися робота з дерегулювання. Твитнуть Поделиться

Що стосується дефіциту США, Мнучін стверджує, що зниження податків Трампа "окупить себе".

Але він додав, що немає сумнівів у тому, що протягом наступних кількох років Сполученим Штатам потрібно бути обережними в уповільненні темпів зростання державних витрат.

Між тим, Гопінатх сказала, що США повинні зробити більше, щоб зміцнити свій фіскальний інструментарій у випадку більш різкого глобального спаду.

Коли мова йде про великі ризики для економічного зростання США, Гопінатх послалася на геополітичні та соціальні заворушення, які можуть стати причиною економічної нестабільності.

Мнучін сказав, що внутрішньополітичний ризик є найбільшою загрозою для економіки США.

"Є два абсолютно різні погляди на те, як буде управлятися економіка", - сказав він, кажучи про передвиборний рік в США.