Citigroup прогнозує зростання цін на нафту до 60 доларів через рік

01 грудня 14:44

Світовий попит на нафту в 2016 році збільшиться на 1 млн барелів на добу, прогнозують експерти Citigroup. При цьому країни, що не входять в ОПЕК, скоротять поставки.

 

Аналітики Citigroup очікують, що в першому кварталі 2016 року нафта марки Brent буде коштувати в середньому 43 долара за барель, а до кінця року ціни піднімуться до 60 доларів за барель.

Як відзначається в огляді банку, ситуація на світовому ринку стане "значно краще у другому півріччі наступного року через зниження видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, стабілізацію видобутку в Саудівській Аравії і уповільнення темпів виробництва в Іраку".

За підсумками всього 2016 року середня вартість нафти Brent складе 51 долар за барель, у 2017 році - 64 доларів за барель і у 2018 році - 70 доларів за барель, прогнозує Citi.

За оцінкою банку, в наступному році попит на нафту в світі збільшиться на 1 млн барелів на добу.

Поставки з країн, що не входять в ОПЕК, скоротяться в 2016 році на 760 тис. б/з, у тому числі з США - на 430 тис. б/с. При цьому Іран збільшить поставки на 700 тис. б/с.

Аналітики очікують, що за підсумками 2015 року надмірні поставки на глобальний ринок будуть складати 0,5-1 млн б/с.

Читайте також: Економіка Росії не переживе ще одного цінового потрясіння на ринку нафти - Bloomberg

У листопаді Goldman Sachs прогнозували падіння нафти до рівня собівартості, яку вони оцінювали в 20 доларів за барель. У вересні Goldman Sachs погіршив прогнози вартості нафти марок Brent і WTI на 2015-2016 роки. При цьому якщо темпи зростання світового видобутку нафти не зміняться, ціни можуть впасти до 20 доларів за барель, коли постачання сировини перевищать логістичні потужності і ємність нафтосховищ, відзначали експерти банку.