Ціну на газ до кінця сезону піднімати не будуть – Гройсман

24 жовтня 11:43

Прем'єр додав, що збільшення програми енергоефективності та спрощення отримання субсидій має мінімізувати наслідки підняття ціни на газ.

 

Ціну на газ до кінця поточного опалювального сезону більше піднімати не будуть. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду в середу, підбиваючи підсумки роботи Кабміну за дев'ять місяців цього року.

"Починають зараз говорити, що або в цьому році, або в цьому опалювальному сезоні ще буде підвищена ціна газу в країні на 35%. Я хочу чітко сказати, що ні в цьому році, ані в цьому опалювальному сезоні ціна на газ більше підвищуватись не буде. Крапка. І це обов'язково", – сказав Гройсман.

Він додав, що ухвалена напередодні урядом програма субсидій дасть можливість захистити всіх українців, які потребуватимуть цього, а та "у кого є невисокі доходи, вже є на субсидіях" і підвищення їх не торкнеться

Також прем'єр зауважив, що одночасно із підняттям ціни на газ уряд виділив14 млрд грн. на заходи енергоефективності – утеплення будинків, заміну вікон та модернізацію теплоносіїв, що має принести 60% економії споживання тепла.

Нагадаємо, 19 жовтня Кабінет міністрів України прийняв рішення про збільшення з 1 листопада ціни на газ для населення на 23,5%. Таким чином ціна на газ за тисячу кубометрів складе 8555 гривень.

Згодом в МВФ повідомили, що представники фонду і уряд України досягли угоди про нову програму підтримки економічної програми stand-by (SBA) в розмірі 3,9 млрд доларів. Нова програма розрахована на 14 місяців і повинна замінити програму EFF, затверджену в березні 2015 року, яку закриють передчасно.