Ціну на газ для населення можуть підняти до 5430 грн за тисячу кубометрів

17 сiчня 11:22

"Нафтогаз" порахував економічно обґрунтовану собівартість видобутого в Україні газу.

 

НАК "Нафтогаз України" провела розрахунки собівартості видобутого публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування" природного газу і з'ясувала, що економічно обґрунтована собівартість видобутого в 2015 р. газу складе 5430 грн за тисячу кубометрів, або 319,4 дол. за курсом 17 грн/дол.

Про це йдеться в інформаційній записці "Нафтогазу", складеній у відповідь на запит Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яку НАК надала на запит редакції DT.UA.

Як пише Алла Єрьоменко статті Готуйтеся: населення України очікує газ по 319,4 долара?!, згідно з документом, при розрахунку економічної собівартості були враховані експлуатаційні витрати, які без амортизації та плати за користування надрами становлять 208 грн/тис. куб. м, і адміністративні витрати, які згідно розрахунків "Нафтогазу", становлять 19,4 грн/тис. куб. м.

Читайте також: Польща з 1 січня припинила поставки газу в Україну

Також враховувалися й інші операційні витрати, зокрема, проведення сейсмічних, науково-дослідних робіт, які складають 21,9 грн/тис. куб. м.

Крім того, при розрахунках собівартості апарат НАК враховував амортизаційні витрати основних засобів (302,9 грн/тис. куб. м) і амортизаційні витрати права на користування надрами (311 грн/тис. куб. м).

НАК враховувала і вартість капіталу компанії, який, за її розрахунками, становить 2854,2 грн/тис. куб м. Згідно з документом, вартість капіталу дорівнює доходу, який могла б отримати "Укргазвидобування" від вкладення капіталу в альтернативний актив зі схожим рівнем ризику.

Як зазначає автор статті, сьогодні "Нафтогаз" фактично готує грунт для переходу вітчизняного ринку на ринкову ціну газу. Схоже, це може статися швидше, ніж можна було очікувати. Вже тому, що і міжнародні кредитори уряду і "Нафтогазу" вимагають підвищення цін для всіх категорій газоспоживачів до рівня ринкових.

"Піднявши ціну газу для населення, нехай і не до 5340 грн за кубометр, Кабмін, можливо, і отримає бажані мінімум 15 млрд дол. Але чи не доведеться їх віддати споживачам газу у вигляді дотацій і субсидій?", - пише Єременко.

Читайте також: Росія з допомогою "вишки Бойка" планує вкрасти в України газ на 50 мільйонів

Автор зазначає, що поки незрозуміло, чи зроблені такі розрахунки для обґрунтування збільшення бюджетних субсидій на різницю цін або для підвищення ціни газу, що поставляється населенню і теплокоммунальным підприємствам.

Як відомо, весь газ, який видобувається "Укргазвидобуванням", використовується для потреб українських домогосподарств. Цей газ покриває близько 70% потреб населення в газі і теплі. Інший газ для потреб населення та пільгових категорій споживачів "Нафтогаз" імпортує за ринковою ціною.

Граничні ціни на природний газ для виробників і споживачів в Україні встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Зараз ціна на газ для населення коливається від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання.