Ціни на нафту знижуються на побоюваннях зниження попиту

14 вересня 08:51

Перспективи попиту і пропозиції на найближчі місяці виглядають не дуже райдужними, кажуть аналітики.

 

Світові ціни на нафту в понеділок демонструють негативну динаміку під тиском побоювань щодо уповільнення зростання світового попиту на "чорне золото", свідчать дані торгів.

Вартість жовтневих ф'ючерсів на Brent - на 0,65%, до 48,72 долара за барель, а WTI опускалася на 0,25% - до 44,52 долара за барель.

У той же час обмежити зниження цін на нафту допомагають дані американської нефтегазосервисной компанії Baker Hughes, опубліковані в п'ятницю. Так, стало відомо, що загальне число бурових установок в США за підсумками завершилася робочого тижня скоротилася на 16 одиниць, або на 1,8% і склала 848 одиниці. У річному вираженні показник знизився на 1083 одиниць, або на 56%.

"Перспективи попиту і пропозиції на найближчі місяці виглядають не дуже райдужними", - наводить агентство Рейтер думку аналітиків Morgan Stanley.

Експерти дослідницької групи Macquarie, в свою чергу, відзначили, що тиск на попит справляє зниження світових продажів автомобілів в серпні, яке в річному вираженні склало 1%, що трохи більше, ніж скорочення на 0,8% в липні.

Здешевлення нафти останнім часом експерти пояснюють підвищеною пропозицією на ринку, що виникла через американських виробників сланцевої нафти, які послабили колись міцні позиції країн-членів ОПЕК на світовому ринку нафти. На думку аналітиків, ринок нафти чекає рекордний за 30 років надлишок пропозиції. Пропозиція нафти перевищує попит вже півтора року.