Ціни на нафту знижуються на очікуванні трейдерами даних про запаси у США

14 листопада 09:44

Brent дешевшала до 62,95 доларів за барель.

 

Світові ціни на нафту у вівторок, 14 листопада, демонструють негативну динаміку на очікуванні інвесторами даних щодо запасів сировини у США, свідчать дані торгів. Ринок також відреагував на зміну оцінки МЕА щодо зростання цін на "чорне золото".

Станом на 6:55 вартість січневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знижувалася на 0,33% - до 62,95 доларів за барель, ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI опускалася на 0,23% - до 56,63 доларів за барель.

Трейдери чекають на публікацію статистичних даних від Американського інституту нафти (API) і Міністерства енергетики США про запаси нафти в країні. Тижнем раніше комерційні запаси сировини в країні (виключаючи стратегічний резерв) збільшилися на 2,2 млн барелів, або на 0,5% - до 457,1 млн барелів. Тепер аналітики прогнозують зниження показника на 2,85 млн барелів - до 454,25 млн барелів.

Крім того, ринок реагує на зміну прогнозу Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) щодо зростання нафтових цін. Так, МЕА погіршило відповідну оцінку до 2025 року на 18% - до 83 доларів за барель, до 2040 року - на 11% - до 111 доларів за барель, наголошується в базовому сценарії щорічного прогнозу агентства.

Ціни на "чорне золото" дещо підтримують дані ОПЕК про зниження видобутку та підвищення прогнозу щодо світового попиту на нафту. У листопадовій доповіді організації йшлося про зниження видобутку нафти на 150,9 тисяч барелів на добу - до 32,589 млн барелів на добу. А прогноз щодо попиту на нафту в світі цього року був підвищений на 74 тисячі барелів на добу (порівняно з жовтневої оцінкою) - до 96,94 млн.

"Ціни, схоже, демонструють, що необхідна пауза", - цитує агентство "Рейтер" головного ринкового стратега AxiTrader Грега Маккенна.

Нагадаємо, раніше міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив про те, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження віденської угоди про скорочення рівня видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив надію на приєднання Єгипту та Туркменії до угоди зі скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і країнами, що не входять у картель.

Однак Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК. Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Країни ОПЕК домовились про скорочення видобутку нафти після року переговорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.