Ціни на електроенергію для промисловості після запуску нового ринку зросли на 30%

12 липня 12:53

Зростання цін на електроенергію, що спостерігається, вище за зростання, що Кабмін прогнозував.

 

В умовах нового оптового ринку електроенергії середньозважена ціна енергоресурсу для промислових споживачів за підсумками перших 10 днів роботи нової моделі зросла на 30%. Про це на прес-конференції повідомив голова НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Якщо ми подивимося на реальні цифри першої декади, то зростання ціни для промислових споживачів набагато вище раніше озвучених прогнозів уряду на рівні 6,8%. Ми і регулятор прогнозували на рівні 40% та 42%. Фактичне зростання ціни для промспоживачів, приєднаних до мережі "Укренерго", або приєднаних за першим класом напруги до ВСР, у першій декаді липня становить 30%", - сказав він.

"І тенденція поки що полягає в тому, що ця різниця буде продовжувати рости, якщо не внести зміни", – додав Ковальчук.

За даними "Укренерго", середньозважена ціна без урахування тарифу оператора системи розподілу, а також без урахування маржі постачальника електроенергії склала близько 2,08 тис грн за МВт-год (без ПДВ), що на 30% більше червневої ОРЦ на рівні 1,62 тис грн за МВт-год.

Дана розрахована сума є усередненою для споживачів першого і другого класу.

Раніше повідомлялося, що, за оцінками "Укренерго", ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижче, ніж та, яка сформувалася після запуску ринку електроенергії. Оскільки Кабмін обрав неправильну модель покладання спецобязательств з постачання електроенергії.

Кабмін поклав публічні спецобязательства (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".