Через "кіпрську дірку" і "внутрішній офшор" повз держбюджет продовжують витікати мільярди

09 вересня 12:57

Держбюджет недоотримує десятки мільярдів, як через існування в Україні низки податкових пільг - т.зв. внутрішнього офшору, так і через комфортні режими оподаткування для певних кіпрських операцій.

 

Незважаючи на всі зусилля щодо боротьби з ухиленням від оподаткування, бюджет продовжує втрачати величезні кошти через існування значного числа зовнішніх і так званих внутрішніх офшорів.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів доктор економічних наук, народний депутат Віктор Пинзеник.

"Чи є на чому економити або відшукати додаткові джерела? Є. Перш за все, є речі, пов'язані з доходами, - офшори, як зовнішні, так і внутрішні. Класичний приклад зовнішніх - Кіпр. Уряд начебто хотів закрити офшори, але так і не закрив. Кіпр "закривали" дуже довго і все одно там залишилися дірки. І чималі дірки", - повідомив екс-міністр.

При цьому він пояснив, що "доходи від продажу активів в Україні, які належать інвесторам з Кіпру, не оподатковуються. Час від часу ми чуємо повідомлення про такі продажі. Український бюджет не отримує ніяких податків від таких операцій".

Так само експерт закликав до повної ліквідації податкових пільг всередині України, які прийнято називати внутрішніми офшорами.

"Тепер з приводу внутрішніх офшорів, чи податкових пільг. Закривайте їх! Можна говорити про якийсь пошук компромісів - але тут є величезна дірка. Пам'ятаєте, який ефект ми отримали в 2005 році, коли закрили офшори? Однак потім процес пішов у зворотний бік, і сьогодні в Податковому кодексі - величезний перелік податкових пільг, який вирішили відродити".

При цьому експерт підкреслив, що для прийняття подібних рішень необхідна тільки політична воля. "Я спростую ваше твердження, що справа ніколи не доходить до конкретних речей. 25 березня 2005 року був прийнятий закон, який скасував абсолютну більшість податкових пільг. Ми зробили це. І таким чином збільшили доходи бюджету майже вдвічі. Ми закрили абсолютну більшість пільг. Коли є бажання, воля - це реально", - резюмував Пинзеник.

Нагадаємо, що як раніше писало ZN.UA з посиланням на джерела в уряді, обсяг недонадходжень до бюджету тільки за існування пільг з ПДВ та податку на прибуток оцінюється податківцями на суму близько 95 млрд. грн. на рік. Це означає, що повна ліквідація податкових пільг могла б практично повністю вирішити сьогоднішню проблему з існуванням бюджетного дефіциту.

Більше читайте в інтерв'ю Юрія Сколотяного з Віктором Пинзеником у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !znЧитайте також:

Клименко хоче за допомогою ЄС відстежувати шлях українських капіталів в офшори

Банкова готується ліквідувати низку податкових пільг, щоб "залатати дірку" у бюджеті

Рада ратифікувала конвенцію з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування

Закон про трансферне ціноутворення підписано президентом і набере чинності з 1 вересня