Через Фонд гарантування вкладів "перекачали" не менше 3,3 млрд грн на непідконтрольні території

02 квiтня 11:05

ФГВФО, по суті, відкрив канал надходження готівки на непідконтрольні території, перекачав за нього не менше 3,3 млрд грн, попередньо взявши їх в держбюджеті.

 

Вкладникам 34 банків, які проживають в зоні АТО протягом всього воєнного конфлікту, ФГВФО виплачує кошти в обсягах 93-99,9% гарантованих сум. Тобто масовий переїзд жителів, відсутня інфраструктура, розтерзана мережа банківських установ, втрата документів як самих вкладників, так і банків не завадили фонду систематично переводити величезні суми державних грошей, йдеться в статті Юлії Самаєвої для DT.UA.

"Підозри про наявність додаткової корупційної маржі викликають списки тих банків, які були уповноваженими проводити виплати вкладникам. За визнанням самих банкірів, третина вкладників, які одержують виплати в будь-якій фінустанові, потім стають його клієнтами. У кризу за це варто поборотися. І чи випадково в списках ФГВФО разом із держбанками та великими фінустановами з розгалуженими мережами частенько з'являлися досить сумнівні структури?", - запитує Самаєва.

Читайте також: На рахунках ФГВФО знаходиться 6 млрд грн – глава НБУ

На її думку, по суті, ФГВФО відкрив канал надходження готівки на непідконтрольні території, перекачавши через нього не менше 3,3 млрд грн, попередньо взявши їх в держбюджеті.

"І доля цих грошей має цікавити правоохоронні органи не менше, ніж соціальні виплати переселенцям. У листопаді 2014-го уряд і НБУ планували блокувати на непідконтрольних територіях не тільки роботу банків, а й банківські рахунки їхніх жителів. Потім ставлення принципово змінилося. Чи не тому, що стало зрозуміло, що АТО триватиме роками, і є реальна можливість оготівковувати держкошти через цю "сіру" зону? Цікаво, чи може стати предметом перевірки правоохоронців інформація, що курирують цю схему прямо з АП? До речі, інформацію про те, що державні гроші під виглядом виплат вкладникам на непідконтрольних територіях перекачують у приватні руки, до прем'єра доносили. Він навіть розпорядився створити робочу групу з силових відомств, яка провела б розслідування цього та інших аспектів діяльності фонду. Та от біда, у ГПУ ніяк не можуть підписати розпорядження про створення тієї самої груп", - йдеться в статті.

Нагадаємо, міністр соцполітики Павло Розенко неодноразово говорив, що суми всіх соціальних платежів переселенцям, включаючи пенсії, становлять 30 млрд грн на рік, в той час коли дані, отримані DT.UA з Мінфіну, свідчать про те, що на переселенців до 2015 р. виплачено з бюджету 40,02 млрд грн.

Детальніше про "успіхи" роботи ФГВФО читайте в статті Юлії Самаєвої "Розкрадання банківських гробниць" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".