Міненерговугілля ввело обмеження споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн куб. м на добу

02 березня 10:51

Для вирішення питання в Україні закривають школи та дитячі садочки.

 

Дисбаланс споживання газу в Україні через невиконання "Газпромом" своїх транзитних зобов'язань складає 15-20 млн кубометрів на добу. Про це під час виступу у Верховній Раді повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик.

Він зазначив, що зараз всі системи в країні працюють в штатному режимі, але уже розроблено і ведено в дію на п'ять днів план реагування.

"План дій передбачає по-перше перехід генеруючи компаній із газу на мазут. Це дасть можливість нам економ ті самі 15-20 млн куб газу в день. Також прийнято рішення повністю зупинити навчання в дитячих садках, школах і вищих навчальних закладах до 6 березня", - сказав Насалик.

Він додав, що міністерство звернулось також до всіх суб'єктів виробництва з проханням переглянути та за можливості скоротити баланс використання газу на виробництві.

При цьому, за словами Насалика, Міненерго очікує стабілізації ситуації після 6 березня.

Раніше повідомлялося, що з початку року ВАТ "Газпром" продовжує ігнорувати технічні зобов'язання за контрактом на транзит газу з НАК "Нафтогаз України" щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах на вхідних точках, що знаходяться на російсько-українському кордоні.

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Білявський заявив, що "Газпром" продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.

Також повідомлялось, що "Нафтогаз" має намір терміново закупити газ в Європі для підтримки транзиту газу і внутрішніх потреб. НАК змушена додатково імпортувати газ через невиконання "Газпромом" зобов'язань за контрактом купівлі-продажу газу.

Детальніше про проблеми газових поставок через Україну читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "Зекономили?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".