Частка сировинних товарів у структурі українського експорту зросла до 80% – експерт

15 сiчня 10:52

За Україною міцно закріпилася роль світового постачальника сировини.

 

В українському експорті частка сировинних товарів зростає. За підсумками листопада 2019 року їх частка досягла 80%. Про це пише Тетяна Богдан у своєму матеріалі для DT.UA.

"Дефіцит торгового балансу за 11 місяців 2019 року досяг майже 11 мільярдів доларів. У структурі експорту частка сировинних товарів продовжувала зростати: питома вага продовольчих товарів і сировини для їх виробництва, мінеральних продуктів, чорних і кольорових металів збільшилася до 80%. Тобто Україна вже міцно закріпилася в ролі світового постачальника сировини", - пише автор.

При цьому в умовах ревальвації гривні вітчизняні виробники продукції стають менш конкурентоспроможними.

"Цінова конкурентоспроможність національних виробників 2019 року різко погіршилася через стрімке підвищення номінального та реального обмінного курсу. Україна за 11 місяців 2019-го за темпами ревальвації національної валюти посіла друге місце в світі після Ірану. З урахуванням повільного зростання продуктивності праці в Україні, дефіцитного поточного рахунку та високого рівня зовнішнього боргу ревальвація національної валюти з річним темпом у понад 26% виглядає аномально. При цьому надлишкову пропозицію валюти, яка виникла внаслідок масштабного припливу іноземного капіталу на ринок ОВДП, Національний банк України лише частково викуповував до міжнародних резервів", - зазначає автор.

Більш детально читайте в статті Тетяни Богдан, завідуючої відділом державних фінансів Growford Institute (Київ), "Периферійники".