Частка "Газпрому" на ринку газу ЄС скоротилася вперше з 2014 року

19 серпня 19:00

Частка скрапленого газу в постачаннях у Європу зросла до 14%.

 

Два найбільших постачальника природного газу в Європу, а саме норвезький Equinor і російський "Газпром", втратили свої частки ринку вперше за чотири роки через потроєння імпорту зрідженого природного газу (СПГ) за останні 10 місяців. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Імпорт ЗПГ в Європу підскочив на тлі більш низького, ніж очікувалося, спотового попиту з боку Азії, зокрема через те, що європейські ціни на газ впали до 10-річних мінімумів.

Частка СПГ серед поставляється в Західну і Центральну Європу, зросла до 14% в період з жовтня 2018 року по серпень 2019 з 5% за той же період 2017-2018 років.

Частка норвезького газу знизилася до 33% з 38% - це багаторічний мінімум, показують підрахунки Refinitiv.

Частка "Газпрому" знизилася на 1% до 32%. Але це було перше зниження з 2014-2015 рр., коли "Газпром" постраждав через низький попит на газ в Європі.

Частка СПГ з США, який доставили в північно-західну Європу, становила 2% від загальної кількості поставок газу в регіон.

Незважаючи на втрату частки ринку, загальний експорт природного газу в Європу збільшився, оскільки регіон імпортував на 9% більше газу з жовтня по серпень порівняно з аналогічним періодом 2017-2018 років.

"Найбільша частина приросту, яку ми спостерігаємо в поточному році по поставкам з Росії, припадає на Словаччину і Чехію - країни, які не мають прямого доступу до СПГ, і яким потрібно підготувати сховища на випадок, якщо транзит через Україну зупиниться з січня 2020 року", - сказала Марина Циганкова, аналітик ринку газу.

Повідомлялося, що чергові консультації тристоронніх переговорів щодо транзиту газу з участю Росії, України і Єврокомісії можуть відбутися в другій половині вересня.

21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягають на збереженні транзиту і підписання нового договору, який відповідатиме європейському енергетичному законодавству.

У свою чергу, уководство "Газпрому" висловило готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За словами глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, ближче до кінця переговорів Україна отримала пропозицію про умови та обсяги транзиту, котру слід у найближчі два місяці обговорити з Кабміном.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович уточнив, що запропонував "Нафтогазу" і "Газпрому" підписати контракт терміном не менш як на 10 років.

Шефчович пропонував провести черговий раунд переговорів травні, однак росіяни відмовилися.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".