Центробанки світу втрачають незалежність, це може спровокувати нові валютні війни

22 сiчня 13:17

Уряди починають чинити тиск на Центробанки своїх країн, що може спричинити політизацію обмінних курсів і, як наслідок, новий виток валютних воєн у світі.

 

Втрата центробанками світу незалежності є сигналом до початку нового витка валютних воєн, вважає глава Бундесбанку (центрального банку Німеччини) Йенс Вайдман.

На його думку, цього вдавалося уникнути донедавна, проте сигнали з Угорщини і Японії, де уряд чинить тиск на регуляторів з метою змусити їх на більш агресивні заходи, свідчать про можливий початок нового етапу валютних воєн.

Наслідком таких дій може стати політизація обмінного курсу. Так донедавна у міжнародній монетарній системі не було місця конкурентному знеціненню валют, і я дуже сподіваюся, що ситуація не зміниться", - зазначив Вайдман.

Вайдман, за словами головного економіста HSBC Стівена Кінга, "ймовірно, правий" у прогнозуванні кінця незалежності Центрального банку.

Бундесбанк, а потім і ЄЦБ, були засновані на мандатах, які дали їм широкі повноваження і свободу від політичного втручання в обмін на можливість зосередитися виключно на утриманні інфляції під контролем. Деякі спостерігачі стверджують, що ЄЦБ зіткнеться з проблемою, якщо інші центральні банки закинуть таргетування інфляції і почнуть працювати над зниженням обмінного курсу щодо євро, що зробить експорт з єврозони менш конкурентоспроможним.

Політична незалежність Бундесбанку була моделлю для Європейського центрального банку з моменту заснування.

Зазначимо, що в Україні незалежність Національного банку (НБУ) викликає сумніви, особливо після приходу до влади Віктора Януковича. Нагадаємо, сьогодні Нацбанк очолює Ігор Соркін, перед ним центробанком керував ставленик "Сім'ї" Сергій Арбузов. На думку опозиції, влада всього лише змінює людей "біля керма" НБУ. !zn

Читайте також:

Уряд і Національний банк: у пошуках спільної стратегії

США і ЄС запускають "друкарський верстат" для долара і євро. У світі побоюються нової "валютної війни"

Путін назвав "хуліганством" спроби США вирішити бюджетні проблеми за рахунок "друкарського верстата"

Експерт: Не треба боятися друкарського верстата Європейського центробанку