Борги населення за ЖКП перевищили 60 мільярдів гривень — Держстат

30 грудня 20:52

У листопаді населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги 7,4 млрд грн.

 

Станом на кінець листопада 2019 заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг склала 60,1 млрд грн. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Згідно з повідомленням, станом на 1 грудня заборгованість населення за різними показниками становить:

з оплати за постачання природного газу - 26,2 млрд грн,

за централізоване опалення і постачання гарячої води - 18,9 млрд грн,

за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 5,0 млрд грн,

за централізоване постачання холодної води та водовідведення - 4,2 млрд грн,

за вивезення побутових відходів - 0,8 млрд грн,

за постачання електроенергії - 5,0 млрд грн.

Як наголошується, середні нарахування за житлово-комунальні послуги з урахуванням електроенергії (з розрахунку 150 кВт-год), на одного власника особового рахунку у листопаді склали 2044,7 грн.

Крім цього, в листопаді населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги 7,4 млрд грн (48,5% нарахованих за цей період сум) за постачання електричної енергії - 3,2 млрд грн (115,6%).

Як повідомлялося, близько 14% українців витрачають на оплату послуг ЖКГ більше половини доходу сім'ї. У порівнянні з 2015 роком частка тих домогосподарств зросла більш, ніж вдвічі – з 6% до 14%.

Для більшості наших громадян найбільш значущою серед соціально-економічних та життєвих проблем є, як показують не тільки соціологічні дослідження, непомірно високі житлово-комунальні платежі (ЖКП). Як змінилася ситуація з 2014 р., коли почався їх стрімке зростання, і як йдуть справи в цій сфері на сьогоднішній день читайте в статті Андрія Ревенка "Як ми живемо: наші житлово-комунальні платежі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".