Богуслаєв розкрив вартість операції з продажу заводу "Мотор Січ" китайцям

14 грудня 02:33

Глава компанії розповів, скільки китайський інвестор заплатив за підприємство з виробництва авіадвигунів.

 

Президент ПАТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв повідомив, що підприємство було продано китайської компанії за 250 млн доларів. За словами Богуслаєва, в іншому випадку виробництво було б зупинено, передає "Укрінформ".

"Я міг закрити завод, міг скоротити кількість працівників... Ми вирішили знайти інвестора... Власники акцій продали їх через нашу біржу. І я продав свої акції" , - розповів він журналістам 13 грудня,

Богуслаєв уточнив, що китайський інвестор вже заплатив 100 млн доларів за акції і зобов'язався вкласти в підприємство ще 150 млн наступного року.

ПАТ "Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається в більш ніж 100 країн світу.

Нагадаємо, у квітні минулого року Служба безпеки України провела обшуки на ПАТ "Мотор Січ" у Запоріжжі у межах розслідування кримінального провадження про підготовку диверсії. Провадження відкрили за ч. 1 ст. 14 статті 113 (диверсія) Кримінального кодексу України. За версією слідства, представники "іноземної компанії" намагалися перенести українське виробництво і передати технології сучасному заводу з виробництва авіадвигунів, виробництвом якого саме займалась ця компанія.

Аби приховати реальних покупців акцій, продаж контрольного пакета акцій стратегічного підприємства здійснювався на адресу фізосіб і компаній нерезидентів в обсягах менших за 10%.

У 2017 році в межах цього ж розслідування судом було накладено арешт на 56% акцій ПАТ "Мотор Січ". Про яких самих "іноземців" йдеться, у спецслужбі не повідомляли.

Детальніше про продаж "Мотор Січ" читайте в статті Ігоря Левченка "Китайська сага "Мотор Січі": стратегічний інвестор чи "лижний інструктор"?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".