Bloomberg з'ясував, де швидше можна заробити собі на сніданок

14 квiтня 03:40

Ніхто в Україні не підраховував, скільки потрібно працювати українцю, щоб заробити на простий сніданок. А в світі підрахували.

 

В якій країні найдешевший сніданок? А де можна найшвидше на нього заробити? Таке, здавалося б, забавне дослідження насправді дає уявлення про глобальний розрив між заробітною платою людей і їх раціоном.

Bloomberg представив черговий глобальний "індекс сніданку" (Bloomberg Global City Breakfast Index), у якій дослідив вартість "стандартного" сніданку, що складається зі склянки молока (227 гр або 8 унцій), одного яйця, двох скибочок хліба і одного фрукта, в більш ніж ста світових фінансових центрах. Цей показник у проведеному агентством аналізі представлений в якості відсотка від передбачуваного щоденного доходу конкретного жителя міста за вирахуванням податків, який він повинен заплатити за сніданок, передає Капітал.

У цілому ж, прийшли до висновку фахівці, найдешевше ранкова трапеза обходиться жителям Женеви. За сніданок вони віддають всього 0,8% щоденного доходу в 1,82. На те, щоб заробити гроші на нього, женевці працюють всього 3,8 хвилини. При цьому склянку молока в Женеві, за даними Bloomberg, коштує ,37, яйце - ,42, дві скибочки хліба - ,29, а фрукт - ,37.

Слідом за Женевою в рейтингу - Дубай і ще одне швейцарське місто - Берн (вони ділять між собою другу і третю сходинки рейтингу). За сніданок жителі обох цих міст платять 0,96% свого щоденного доходу, який в Дубаї складає 1, а в Берні - 9,84. Щоб заробити на ранкову трапезу і в Дубаї, і в Берні, як вважають аналітики, люди там витрачають по 4,6 хвилин.

В цей же час жителі Єгипту, а також більшості країн Африки на південь від Сахари змушені працювати набагато довше, щоб заплатити за свій перший за день прийом їжі, відзначають аналітики. У двох містах з найменшими цінами на продукти харчування - столиці Гани Аккрі і Лагосі - стандартний сніданок, за їх даними, зажадає більше 2 годин роботи. За ідентичне харчування ці люди будуть змушені віддати більше чверті свого щоденного доходу, підрахували експерти.

Рейтинг, як зазначає Bloomberg, заснований на ринкових цінах, представлених на грудень 2018 року, онлайн-базі статистики Numbeo.com, дані в якій заповнюють користувачі.

Раніше повідомлялося, що за останні 18 років світові ціни на продовольство збільшилися майже в два рази. Щодо України, то споживча інфляція в листопаді 2018 в порівнянні з листопадом 2017 року прискорилася до 10%, що на 0,5% перевищує показники жовтня.