Бізнесмен Кропачов заволодів більшістю вугільних активів, вкрадених за часів Януковича - ЗМІ

17 сiчня 16:53

Протягом двох років раніше непублічний бізнесмен Віталій Кропачов сконцентрував у себе більшість вугільних активів, виведених з держвласності оточенням екс-президента.

 

Компанії з оточення екс-президента Віктора Януковича, які у 2012 році без конкурсу отримали запаси вугілля на території державних шахт, переписали на осіб, яких пов'язують із вугільним бізнесменом Віталієм Кропачовим. Про це йдеться в розслідуванні для програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Повідомляється, що у 2012-2013 роках Державна служба геології та надр передала вугільні пласти держшахт - Шахтоуправління "Південнодонбаське №1", шахта "1-3 Новогродівська", шахта "Росія" (нині "Котляревська") і "Вугільна компанія "Краснолиманська" - приватним компаніям з однойменними назвами. Дозволи на користування надрами приватні фірми отримали без аукціону. Їм віддали в тому числі й ті пласти вугілля, на яких шахтарі держшахт вже вели роботи.

Лише у 2016 році Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо передачі вугільних надр компаніям з орбіти Олександра Януковича. Однак після цього компанії змінюють власників. І попри можливість відкликати в них спецдозволи, Держгеонадра цього не роблять і дозволяють фірмам продовжити роботи. Далі подовження права компаній на користування пластами закріпляють суди, відзначають журналісти.

Вказується, що новими власниками компаній, з правом на пласти шахт "Котляревська" та "1-3 Новогродівська" стали мешканці Донецької області Олександр Коваленко, Юрій Корнєєв та Тамара Задоя. Вони - наймані працівники на держшахтах, які ніколи не були власниками бізнесу.

Водночас гірники шахт, які втратили пласти, реальним власником компаній називають бізнесмена Віталія Кропачова. На початку 2018 року компанія Кропачова викупила 87% акцій четвертої фірми-власника пластів на шахті "Краснолиманська" (раніше належала екс-депутату Партії регіонів Ігорю Гуменюку та низці донецьких бізнесменів).

Таким чином, йдеться у розслідуванні, протягом двох років раніше непублічний бізнесмен Кропачов сконцентрував у себе більшість вугільних активів, виведених з держвласності оточенням Януковича.

Як зазначають журналісти, Кропачов - колишній депутат Донецької облради, власник низки вугільних активів. Зокрема, збагачувальних фабрик та заводу шахтних конструкцій. З 2016 року став співвласником двох збагачувальних фабрик - "Україна" та "Росія". Другий співвласник - ТОВ "ДРФЦ" з угрупування Олександра Януковича. Однак, сам Кропачов запевняє, що є єдиним власником збагачувальних фабрик.

Зазначається, що власність на збагачувальні фабрики, які є монополістами на обробку вугілля з оточуючих шахт, дозволила бізнесмену неконкурентно встановлювати ціни на збагачення вугілля. У 2018 році фабрики Кропачова збагачуватимуть вугілля за рекордно високою ціною. Компанія бізнесмена "Укрдорінвест" у 2016 році отримала замовлення на вугілля від ПАТ "Центренерго" на 240 млн гривень.

Як заявляють журналісти, під час підготовки сюжету програми "Наші гроші" вони зафіксували візит Кропачова до приймальні міністра Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Кортеж бізнесмена користувався внутрішньою "закритою" парковкою міністерства. Сам Кропачов запевняє, що з міністром не зустрічався.