Бізнес прогнозує на наступний рік курс 28 грн

23 вересня 12:32

Експерти запевняють, що гривня продовжить зміцнюватися.

 

Бізнес при плануванні бюджету на 2020 рік закладає вартість валюти на рівні 28 грн/$ 1. Про це повідомляється в дослідженні Європейської бізнес асоціації (ЄБА) "Глобальний огляд економіки України".

"При плануванні бюджету на наступний рік власники закладають вартість валюти в середньому на рівні 28 грн/$ 1. За прогнозами інвесторів, гривня продовжить зміцнюватися, оскільки в минулому році курс був на рівні 30 грн/$ 1", - сказала виконавчий директор асоціації Анна Дерев'янко, представляючи результати дослідження у Києві.

Згідно з дослідженням, в ході якого в серпні 2019-го було опитано 104 топ-менеджерів компаній-членів ЄБА, на розвиток бізнесу в 2020 році розраховують 77% опитаних, причому 45% СЕО прогнозують зростання доходів на 10-20%.

У той же час у порівнянні з прогнозом на 2019-й скоротилася кількість компаній, які мають намір розширювати штат. Як показало опитування, 47% компаній планують залишити кількість співробітників на рівні минулого року, а 46% СЕО поділилися планами щодо розширення штату (в минулому році таких було 58%), навела дані опитування Дерев'янко.

Тільки 33% компаній в 2020-му намір починати нові інвестиційні проекти в Україні, свідчить дослідження.

При цьому понад 90% керівників компаній збираються підвищувати співробітникам зарплату на 5-10%, показало опитування.

Дослідження проводиться четвертий рік поспіль.

У регуляторі основним драйвером зміцнення національної валюти називали приплив іноземних інвестицій у гривневі ОВДП. За даними НБУ, минулого тижня нерезиденти скоротили свій портфель ОВДП на 1,06 млрд грн, зокрема гривневих – на 1,05 млрд грн.

Проте Міністерство фінансів не поділяло оптимізму НБУ, оскільки держбюджет зверстаний з урахуванням середньорічного курсу в 29,3 грн/долар і таке істотне зміцнення гривні призводить до недобору по митних платежах і "імпортного" ПДВ. Докладніше читайте в матеріалі Вадима Іосуба "Висока стабільність гривні: чому незадоволений Мінфін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".