Бізнес чекає на сприятливі умови та держпідтримку — експерт

04 сiчня 17:50

Рейтинг очолює потреба в подальшому зменшенні єдиного соціального внеску (43,1%).

 

У 2018 р. до першої десятки очікуваних реформ увійшли як заходи, спрямовані на створення сприятливих умов ведення бізнесу, так і вперше за багато років спостережень заходи, спрямовані на державну підтримку. Рейтинг очолює потреба в подальшому зменшенні єдиного соціального внеску (43,1%), далі йдуть потреба стабільності законодавчого поля, зокрема очікування трирічного мораторію на зміни до законодавчих актів, які регулюють господарську діяльність (39,1%). Третє місце посідає потреба в спрощенні податкового та бухгалтерського обліку (30,3%). З четвертого по шосте місця розташувалися заходи підтримки, яких підприємства очікують із боку держави, або підприємствам конкретного сектору, або на конкретні види діяльності (інноваційні підприємства, енергозберігаючі заходи тощо). Сьоме місце - за повномасштабним електронним урядуванням (26,6%). Забезпечення повного відшкодування ПДВ - на восьмому місці, перетворення податкової на сервісну службу - на дев'ятому, а створення дієвого механізму виконання законодавства посідає десяте місце.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Оксана Кузяків, виконавчий директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. За її словами, порівняно з 2017 р. майже вдвічі зменшилася частка підприємств, які очікують на запровадження електронного врядування; на 20 п.п. зменшилася частка тих, хто очікує спрощення податкового адміністрування та бухгалтерського обліку.

"Нижче місце в рейтингу та менша підтримка у такого заходу, як забезпечення повного відшкодування ПДВ, що свідчить про те, що ця проблема вже вирішена. Запровадження трирічного мораторію на зміни посіло вище місце в рейтингу (друге порівняно з третім у 2017-му), однак частка респондентів, які вибрали цей захід, зменшилася на 5 п.п., - зазначає експерт. - Отримані результати свідчать, що для бізнесу заходи, спрямовані на покращення умов ведення бізнесу, також стали менш очікуваними. На нашу думку, це свідчить про певний прогрес у цих сферах, зокрема в дерегуляції, запровадженні електронного врядування та наведенні ладу з відшкодуванням ПДВ. Разом із цим підприємства частіше, ніж у попередні роки, очікують на державну підтримку".

Детальніше про заміри ділової активності і очікувань читайте в статті Оксани Кузяків "Економічні очікування українського бізнесу напередодні виборів" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".