Білорусь призупинила експорт палива до України – ЗМІ

13 липня 23:58

Дане рішення пов'язане з тиском Москви на Мінськ.

 

У середу, 13 липня, білоруські нафтотрейдери призупинили експорт палива за спотовими та довгостроковими контрактами, в тому числі, в Україну.

"Сьогодні вранці білоруські заводи отримали від влади країни усне розпорядження призупинити відвантаження палива на експорт до особливого розпорядження", – повідомляє OilNews з посиланням на власні джерела.

Як повідомив співрозмовник видання, влада Білорусі пішли на цей крок через безрезультатні переговорів з РФ щодо боргу за природний газ.

"Очевидно, зупинка відвантажень пов'язана з бажанням білорусів звести баланси ринків, щоб надалі виробити напрямки й обсяги експорту", - повідомив власник довгострокового контракту на постачання дизельного палива в Україну, додавши, що зведення балансів може зайняти два-три дні.

У виданні відзначили, що Москва регулярно чинить тиск на Мінськ, використовуючи графік відвантаження нафти, який може коригуватися щоквартально.

Поставки російського дизельного палива в Україну припинилися на початку жовтня 2015 року у зв'язку з новим порядком оформлення експорту, прийнятим Федеральною службою з технічного та експортного контролю РФ. Цю частку ринку (близько 30%) зайняли нафтотрейдери з Білорусі, Польщі та Литви, які продають паливо, вироблене з російської сировини, пише експерт енергоринку Сергій Куюн у матеріалі для ZN.UA.

Падіння цін на нафту і нафтопродукти підвищило інтерес російських компаній до повернення на український ринок, в березні поставки ДП поновилися.

Детальніше про структурі імпорту нафтопродуктів читайте в статті Сергія Куюна "Менше з двох бід" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".