Без голограм ЄДАПС бланки МВС обійшлися б у 15 мільйонів гривень замість 108-ми

11 лютого 14:35

На порталі держзакупівель 7 лютого з'явилася інформація про те, що МВС закупило на торгах в одного учасника пластикові бланки суворої звітності на суму 883 мільйони гривень, плюс ще 108 мільйонів комерційний консорціум ЄДАПС отримав на формально відкритих торгах за паперові бланки.

 

У той же день державне підприємство «Київська офсетна фабрика» направило офіційну скаргу, передану в Антимонопольний комітет. Державна фабрика пропонувала більш низьку ціну на виробництво бланків, але її було знято з конкурсу під приводом відсутності банківської гарантії. Антимонопольний комітет скаргу відхилив.DT.UA зв'язалося з учасником цього тендеру - головним інженером «Київської офсетної фабрики» Петром Кошаєм. Він оприлюднив суму вартості голограми у зазначеному контракті.«Наша заявка на виробництво паперових бланків була 102 млн. - на 6 млн. гривень менше, ніж ціна ЄДАПС. Більше того, ми - державне підприємство з системою виробництва, контрольованою державою. Мені незрозуміло, чому без жодних серйозних підстав МВС віддало перевагу комерційній структурі, передаючи їй таке відповідальне замовлення на менш вигідних для держави умовах. За нашими розрахунками, якби у вартість бланку не закладалася ціна голограми, то все замовлення МВС ми могли б виконати всього за 15 млн. гривень. Відніміть від 108 млн., які отримає ЄДАПС від МВС за ці бланки, 15. Таким чином, за голограми ЄДАПС держава заплатить 93 млн. грн.», - розповів головний інженер «Київської офсетної фабрики».

За оцінками опитаних DT.UA фахівців, у даному замовленні МВС при виробництві друкованих бланків собівартість голограм не може перевищувати 10 мільйонів гривень.Як повідомлялося, Кабінет міністрів на своєму засіданні 9 лютого ц.р. підтримав ідею відмовитися від послуг консорціуму ЄДАПС і відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.Детальніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Бутусова «Скасування голограм в руках Януковича».