Банкіри розповіли, яким буде курс гривні найближчим часом

15 сiчня 19:30

Гривня дешевшає в зв'язку з відстрочкою траншів МВФ і зниженням обсягів надходження валюти в країну.

 

Найближчим часом курс національної валюти може знизиться до 24-25 гривень за долар на фоні негативних зовнішніх і внутрішніх факторів, вважають банкіри.

"Не думаю, що на міжбанківському ринку курс буде виходити далеко за межі 25 грн/дол., враховуючи, що в державний бюджет середньорічний курс гривні закладений на рівні 24,1 грн/дол.. За умови відсутності будь-яких економічних і політичних потрясінь найближчим часом національна валюта на безготівковому ринку буде залишатися в межах 24-25 грн/дол.", - сказав заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Сергій Волков.

Волков вважає, що гривня може зміцнитися на тлі виділення Україні кредитного траншу МВФ.

"Наповнення міжнародних резервів ресурсами МВФ зможе знизити котирування і повернути їх в діапазон 23-24 грн/дол.", - сказав банкір.

Волков прогнозує, що Національний банк України буде надавати підтримку курсу гривні.

"Для корекції курсу на ринок може виходити Нацбанк з аукціонами з продажу валюти. До речі, в п'ятницю, коли курс на міжбанку перевищив позначку в 24 грн/дол., регулятор саме так і вчинив. Поки гривня самостійно трималася в діапазоні 23-24 грн/дол., НБУ торги практично не втручався", - сказав він.

Читайте також: Гривня на міжбанку у вівторок зміцнилася до 22,9 грн/долар

У свою чергу перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін додав, що курс гривні знижується у зв'язку з перенесенням термінів надходження чергових траншів МВФ, зниженням обсягів надходження валюти в країну через здешевлення основних товарів українського експорту, а також з причини зростаючого відкладеного попиту на валюту і психологічного фактора.

"Інструментарій НБУ практично весь вже задіяний. Як крайній захід залишається збільшення норми продажу експортної виручки до 100% на певний період. Не варто розраховувати на підтримку курсу за рахунок золотовалютних резервів, як це мало місце в практиці НБУ до 2014 року. Вільне курсоутворення на основі ринку залишається пріоритетом регулятора", - додав він.

При цьому головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках "ОТП Банку" Микита Мішаков впевнений, що ринок перебуває в пошуку нового курсового коридору.

"Курс гривні на міжбанку знизився до показника 24,45 грн/дол. Регулятор провів аукціон з ціною відсікання 24,20 грн/дол. на продаж валюти. Це, в свою чергу, говорить про розширення негласного валютного коридору НБУ до нових діапазонів. Старий коридор 23-24 грн/дол. більше не актуальний", - сказав він.

На думку експертів, різниця між курсами на міжбанківському і готівковому ринку збережеться.

"Різниця в 2-2,5 гривні між готівковим і міжбанківським курсом буде зберігатися. Підстав для збільшення цього розриву немає", - сказав Юткін.

"На готівковому ринку гривня знизилася до показників 26,2 -26,4 грн/дол., і тенденції до зміцнення національної валюти поки що не спостерігається. Курс міжбанку, на який може вплинути регулятор, служить для готівкового ринку лише орієнтиром, тому розрив буде зберігатися і надалі", - додав Мишаков.

Начальник казначейства "ВТБ Банку" (Україна) Станіслав Верхградський дотримується аналогічної точки зору.

"Ми очікуємо, що розрив між міжбанківським валютним ринком і альтернативним готівковим ринком буде збільшуватися, і може скласти 2,5-3 грн в найближчі тижні", - сказав він.

Напередодні НБУ встановив на суботу, 16 січня, офіційний курс гривні до долара на рівні 24,1873 грн/дол., знизивши його на 23 копійки порівняно з попереднім робочим днем (15 січня - 23,9507 грн/дол.). Це мінімум з початку березня 2015 року.

Історичний мінімум офіційної гривні на рівні 30,0101 грн/дол. було зафіксовано 26 лютого 2015 року.

Про деталі найпотужнішої валютної кризи, що охопила Україну в лютому 2015 року, читайте в матеріалі Василя Пасочника і Юрія Сколотяного "Гривня: хто винен і що робити? Консиліум" для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".