Банкір: Кредитний портфель банків у наступному році зросте на 10-12%

12 грудня 11:54

При зростанні економіки в 2012 році на рівні близько 3,5%, кредитний портфель банків може збільшитися на 10-12%. Такий прогноз зробив голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук.

 

Як наголосив банкір, за нинішніх реалій, темпи зростання кредитного портфелю банків не можуть дуже суттєво перевищувати темпи зростання економіки.

«Чи можна сказати, що українська економіка перекредитована? Якщо б кредитний портфель був якісний, то співвідношення кредитів до ВВП на рівні 70-75% - це високий показник. Але беручи до уваги, що значна частина позик - 30-40% - є проблемними, очевидно, що в економіці не вистачає грошей», - констатував фінансист.

В.Лавренчук нагадав, що до кінця червня 2012 року європейські банки повинні майже удвічі збільшити свій капітал. З огляду ж на нестачу ресурсу, деякі фінустанови вимушені скорочувати активи. Такий статус-кво, безумовно, впливає й на Україну. Однак найбільші банки з іноземним капіталом чітко задекларували довгостроковість стратегій розвитку на місцевому ринку.

«Міжнародні банки не будуть такими агресивними, а можливо, навіть і зменшать частку в тих чи інших сегментах. Я би сказав, що зміна цієї поведінки не є стратегічна, а є тактична. Тому що треба виконати норматив [щодо збільшення капіталу]», - підкреслив банкір.