Банки України за рік збільшили прибуток майже в три рази – Рожкова

13 лютого 11:52

За попередніми оцінками, прибутковість банків склав 60 млрд грн.

 

За попередніми даними українські банки в 2019 році збільшили прибуток майже в три рази – до 60 млрд грн. Про це повідомила перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова на своїй сторінці в Facebook.

"60 млрд грн. Прибуток банківського сектора в 2019 році за попередніми даними. Майже в три рази більше, ніж роком раніше. Новий історичний рекорд", - написала вона.

"Розчарую критиків, це не надприбутки від держбанків ОВДП. Це реальна прибуток банківського сектора. Якщо подивитися на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП - це всього лише 12%", - додала Рожкова.

За її словами, лідер за доходами – Приватбанк, який збільшив прибуток в 2019 році в 2,7 рази – до 32 млрд грн. Зменшилась кількість збиткових банків - з 13 до 2018 року до шести в 2019 році. Показник ROE українських банків у 2019 році склав 34,2%. "Це вище, ніж загальноєвропейський показник - 7%, і вище, ніж у країн-сусідів: Угорщина - 18%, Румунія - 17%, Чехія - 16%. Понад 10 українських банків мають показник ROE більше 30%", - повідомила Рожкова.

За її словами, основні фактори зростання прибутку банків - висока операційна ефективність і низькі відрахування в резерви, які за рік зменшилися вдвічі з 24 млрд грн до 12 млрд грн. "Що потрібно вирішити: підвищити операційну ефективність Ощаду і Укрексімбанку. Нові наглядові ради повинні в цьому допомогти", - додала вона.

Рожкова повідомила, що високі прибутки банків – явище тимчасове: "Завжди будуть такі високі прибутки? Ні, завдяки уповільненню інфляції процентні ставки будуть знижуватися, а значить, буде знижуватися і процентна маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій і небанківського сектора, стандарти розкриття інформації споживачам будуть сприяти посиленню конкуренції і будуть вимагати від банків більш зваженого підходу до формування ціни на продукти".

Повідомлялося, що з січня по жовтень місяць 2019 року платоспроможні банки отримали 52 млрд грн чистого прибутку. Ця сума в 3,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (14,8 млрд грн).

Проте, як писало ZN.UA, частка банківського кредиту в капітальних інвестиціях підприємств за останні п'ять років зменшилася майже вдвічі і на сьогодні становить лише 8% від загальної суми коштів, які підприємства інвестують в цей напрямок.

Про проблеми доступу бізнесу до фінансування читайте в тексті Василя Фурмана для ZN.UA "Міфи і реальність кредитування в Україні".