Банки пропонують фізичним особам за рахунок власних коштів фінансувати бюджетний дефіцит країни

14 жовтня 09:12

Якщо банк акумулює вільні кошти, передаючи їх Мінфіну для фінансування дефіциту держбюджету, то економіка цих грошей позбавляється.

 

Банки пропонують фізичним особам за рахунок власних коштів фінансувати бюджетний дефіцит країни. Розвиток цього напрямку співробітництва - незаперечний плюс як для Мінфіну, який дозволяє суттєво розширити джерела запозичень, так і для фізосіб, оскільки пропонує їм більшу порівняно з депозитами прибутковість при мінімальних ризиках.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. За її словами, банки в даному випадку виступають посередниками у цих операціях.

На перший погляд, це їхня традиційна роль. Але якщо ми говоримо про посередництво, що полягає в тому, що банк, акумулюючи вільні гроші на депозитах, повертає їх в економіку у вигляді кредитів, користь банку для економіки країни очевидна. Але якщо банк акумулює вільні кошти, передаючи їх Мінфіну для фінансування дефіциту держбюджету, то повинні пам'ятати, що економіка цих грошей позбавляється", - підкреслює оглядач.

Детальніше про попит фізосіб на облігації читайте в статті Юлії Самаєвої "Безцінний папір" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".