Банки підвищили ставки по кредитах і депозитах - Нацбанк

14 лютого 18:08

Загальний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках скоротився на 3%.

 

У січні поточного року банки підвищили відсоткові ставки за кредитами та депозитами у відповідь на підвищення облікової ставки Національного банку, свідчать дані НБУ.

Так, відсоткові ставки за новими гривневими депозитами зросли до 11,6% річних для домогосподарств, до 9,6% річних для бізнесу.

Внаслідок такого подорожчання фондування, відсоткові ставки за новими кредитами в гривні також підвищилися - до 29,7% річних для домогосподарств, до 15,3% річних для бізнесу.

У січня 2018 року загальний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках скоротився на 3% до 475,4 млрд грн. Насамперед, це відбулося за рахунок зниження корпоративних депозитів у гривні (на 4,9% за місяць).

Загальний портфель кредитів банків в національній валюті на кінець січня залишився на рівні початку року і склав 571,6 млрд грн. Незначне скорочення обсягу корпоративних кредитів було компенсовано зростанням обсягу кредитів населенню.

Раніше повідомлялося, що НБУ вирішив збільшити з 26 січня облікову ставку до 16% з 14,5%.

У грудні 2017 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5%.

Також, 27 жовтня НБУ підвищив облікову ставку через стрибка інфляції з 12,5% до 13,5%.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок по внесках і позиках. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам. Чим вона вище, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.