Банки отримали доступ до держреєстрів

27 березня 17:04

Відсутність доступу до Держреєстрів була однією з причин завищених ставок по кредитах - Мінекономрозвитку.

 

Кабінет міністрів дозволив банкам одержувати інформацію з державних реєстрів щодо осіб, які звертаються за отриманням кредитів. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Така норма міститься в постанові, яку було прийнято сьогодні на засіданні уряду. Його мета - спрощення умов ведення бізнесу в Україні та підвищення позицій в рейтингу "Doing Business".

У міністерстві зазначають, що до цього банки на законодавчому рівні не мали можливості отримувати інформацію з держреєстрів, що ускладнювало завдання прогнозувати здатність особи виконати власні зобов'язання по виплатах по кредиту. Як правило, щоб покрити ризики, пов'язані з кредитуванням, через відсутність інформації, банки підвищували процентні ставки.

"Це підвищує ризикованість здійснення банківських операцій за кредитами, а також призводить до накопичення проблемних кредитів", - сказано в повідомленні МЕРТ.

Банкам можуть бути цікаві реєстр податкової служби про доходи громадян, реєстр про реєстрацію прав власності, реєстр виконавчих проваджень, реєстр підприємств і реєстр сімейного стану громадян.

Повідомлялося, що 6 лютого Верховна Рада схвалила закон про створення і ведення кредитного реєстру Нацбанку і вдосконаленні процесів управління кредитними реєстрами банків. Законопроект №7114-д підтримали 226 народних депутатів.