Банки незадоволені монополізацією ринку обслуговування бюджетних установ

18 грудня 10:17

Комерційні банки поскаржилися до АМКУ, що Мінфін своєю постановою порушив принципи конкуренції: умови конкурсу на виплату зарплатні бюджетникам виписано таким чином, що перемогти в ньому може лише один із двох державних банків.

 

Український кредитно-банківський союз (УКБС) звернувся до Антимонопольного комітету (АМКУ) щодо проекту наказу Міністерства фінансів "Про затвердження змін до Порядку проведення відкритого конкурсу з визначення уповноважених банків, через які мають здійснювати виплату заробітної платні працівникам бюджетних установ".

У цьому документі йдеться, що в такому конкурсі можуть брати участь тільки банки, частка держави в яких складає не менше 75% капіталу, а статутний капітал - понад 10 млрд грн.

Таким критеріям відповідають лише "Ощадбанк", "Укрексімбанк" і "Родовід Банк" (однак останній має статус санаційного і не зможе займатися непрофільною діяльністю).

В УКБС переконані, що така пропозиція Мінфіну порушує умови конкуренції на банківському ринку. В АМКУ не прокоментували проект рішення відомства.

Юристи згодні, що така вимога порушує конкурентне законодавство і її може бути оскаржено в суді. "Наказ може бути визнано недійсним з моменту прийняття на підставі протиріччя законодавству. Також це може бути предметом оскарження в Антимонопольному комітеті у порядку, встановленому законом "Про захист економічної конкуренції"", - зазначає старший юрист Олександр Ткачук. !zn

Читайте також:

Табачник переводить працівників Міносвіти на зарплатні картки Сбербанку Росії