Азаров зробив Росію відповідальною за можливе розірвання газових контрактів

01 вересня 07:42

"Нам не потрібні ніякі знижки на російський газ, нам потрібні нормальні угоди як з будь-якою європейською країною", - сказав прем'єр-міністр України. І пригрозив: "Якщо цього не відбудеться, то, безумовно, вся відповідальність за наслідки ляже на тих керівників, які не хочуть прислухатися до наших аргументів".

 

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у четвер, 1 вересня, під час відкритої лекції для студентів Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

«Ми зробимо ще одну спробу домовитися з нашими колегами російським ... ми ще раз спробуємо домовитися. Якщо цього не відбудеться, то, безумовно, вся відповідальність за наслідки ляже на тих керівників, які не хочуть прислухатися до наших аргументів», - сказав
прем'єріністр.

При цьому він підкреслив, що Україні "не потрібні ніякі знижки на російський газ".

"Росія нам говорить: вступайте до Митного союзу трьох країн і тоді ви отримаєте певну знижку. А ми говоримо: нам не потрібні ніякі знижки ... Давайте ми з вами укладемо угоду нормальну, так само, як із будь-якою європейською країною", - заявив М.Азаров.

"Нам необхідна нормальна угода, за якою ціна на газ повинна бути не вищою, наприклад, ніж у Німеччині. А вона зараз вища", - уточнив прем'єр.

Також М.Азаров зазначив, що Україна зацікавлена ​​в побудові нормальних, рівноправних і дружніх відносин з Росією. "Незважаючи на те, що звучить від нашої дружньої Росії, яку ми дуже цінуємо, з якою ми хочемо будувати абсолютно нормальні, рівноправні, дружні економічні відносини", - сказав він.

Нагадаємо, напередодні президент РФ Дмитро Медвєдєв заявив, що "здивований" позицією керівництва України щодо питання про ціну на газ. Він заявив, що знижку на газ країна може отримати, тільки якщо вступить до Митного союзу, або якщо продасть Росії свою газотранспортну систему (ГТС).

Разом з тим, відзначив Д.Медвєдєв, він «не втрачає надії» на досягнення відповідних домовленостей з Україною.

Нагадаємо, що раніше високопоставлений чиновник в Кабінеті міністрів повідомив, що Україна готова подати до міжнародного суду на «Газпром» через завищені ціни на газ.