Азаров заявив про монополізацію імпортерами ринку нафтопродуктів

09 лютого 11:05

Скасування у 2005 році мита на імпорт нафтопродуктів призвело до монополізації з боку імпортерів. Про це прем’єр-міністр Микола Азаров заявив сьогодні під час засідання Кабінету міністрів, повідомляє прес-служба уряду.

 

За його словами, частка імпортних нафтопродуктів на ринку сягнула 60%, завдяки чому імпортери ввели «ціновий диктат» і збільшили вартість пального практично до європейського рівня.

«Така ситуація неприпустима», - підкреслив Азаров.

Він повідомив, що уряд проводить послідовну політику модернізації вітчизняної нафтопереробної галузі, у тому числі шляхом захисту внутрішнього ринку від надмірних обсягів імпорту. За словами глави уряду,започатковано антидемпінгове розслідування стосовно імпортерів нафтопродуктів, на завершальній стадії знаходиться розслідування Антимонопольного комітету з приводу цінової змови деяких операторів внутрішнього ринку нафтопродуктів.

«Якщо буде доведено наявність монопольної змови, на нафтотрейдерів можуть бути накладенівідповідні санкції», - наголосив Азаров.

Прем’єр також повідомив, що ринок нафтопродуктів буде стабілізовано шляхом збільшення переробки нафти до 14 млн т поточного року.

«Міненерговугілля разом з вітчизняними нафтопереробниками розроблено план заходів щодо стабілізації на ринку нафтопродуктів шляхом збільшення переробки нафти до 14 млн т вже поточного року. А також буде подальше збільшення випуску нафтопродуктів за рахунок модернізації українських НПЗ», - сказав Азаров.

Відзначимо, що, за даними експертів, частка імпортних нафтопродуктів на українському ринку не перевищує 30%.

Нагадаємо, оператори українських нафтопереробних заводів стверджують, що частка імпорту на ринку вже перевищила 50%. У зв'язку з цим вони вимагають ввести мито на імпорт нафтопродуктів. Позиції власників НПЗ дотримуються і в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.У той же час, проти введення мит на імпорт нафтопродуктів виступають Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство фінансів і трейдери.З критикою ідеї про введення мит виступають і експерти. Зокрема, вони заявляють про підвищення цін на АЗС за умови введення імпортних мит, що буде вигідно переробникам. У зв'язку з цим Міжвідомча комісія міжнародної торгівлі почала розслідування.