Азаров: В угоді про ЗВТ з Євросоюзом залишилося всього 3 неврегульованих питання

31 травня 08:24

Угода зі створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом практично готова, залишилося три неврегульованих питання, щодо яких Київ пропонує компромісний підхід, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

 

«Практично угода готова. Залишилися три неврегульованих питання, за якими Україна запропонує компромісний підхід», - сказав він на зустрічі з головою МЗС Греції Дімітріосом Друтсасом у середу, 31 травня, у Києві.

М.Азаров зазначив, що першому віце-прем'єру Андрію Клюєву, який зараз знаходиться у Брюсселі, видано «мандат на досягнення компромісу».

За його словами, Єврокомісія наполягає на квотуванні імпорту зерна з України. М.Азаров зазначив, що Україна готова на перехідний період, протягом якого квоти буде збільшено, і цей період може бути, наприклад, 10 років.

Прем'єр України повідомив, що друга позиція стосується ринку послуг, за якою Єврокомісія теж займає «дискримінаційну позицію». Він пояснив, що Єврокомісія не готова допустити українських автоперевізників на свій ринок.

«Ми також пропонуємо встановити перехідний період, протягом якого обмеження буде скасовано, і протягом цього часу ми повинні вийти на оптимальні показники на ринку послуг», - сказав М.Азаров.

Третя позиція, за словами прем'єра, стосується так званих географічних назв українських товарів. «Ми і тут готові на компроміс. Протягом перехідного періоду ми готові відмовитися від географічних назв», - сказав М.Азаров.


Нагадаємо, що Україна почала переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі у березні 2008 року. Сторони планують завершити переговори до кінця 2011 року.