Азаров має намір висунути ЄС свій "пакет умов" щодо імплементації положень ЗВТ

09 сiчня 11:54

Прем'єр збирається на переговорах з ЄС "покласти на стіл пакет умов", і переконаний, що викладені урядом в цих умовах факти, а не припущення наслідків створення ЗВТ, "знайдуть розуміння у європейських партнерів".

 

На переговорах з ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі Україна має намір висунути Євросоюзу ряд умов для імплементації положень ЗВТ. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабміну у четвер, 9 січня.

Прем'єр зазначив, що Україна "повинна розпочати практичні переговори з ЄС щодо умов підписання Угоди.

"...Ми покладемо на стіл (Еврсоюзу - ред.) пакет умов щодо імплементації Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі", - заявив Азаров і оголосив вимогу провести поглиблений секторний аналіз наслідків створення ЗВТ для економіки України і отримати "факти, а не припущення".

Прем'єр висловив переконання, що отримані в результаті такого аналізу факти "знайдуть розуміння у наших європейських партнерів".

"Нам не потрібні припущення. З нашими партнерами ми повинні говорити мовою фактів, цифр, неспростовних аргументів", - заявив Азаров, який у кінці грудня демонстрував сумнівні слайди з "вигодами" і "втратами" від створення ЗВТ з ЄС для України. Як писало тоді ZN.UA, викладені в цих розрахунках цифри не витримують ніякої критики, при цьому їхній автор невідомий - жодне відомство не захотіло взяти на себе відповідальність за ці дані.

Нагадаємо, що раніше у Кабміні підрахували, що якби Україна у 2013 році підписала з Євросоюзом Угоду про асоціацію і ЗВТ на наявних умовах, то в 2014 році втрати для вітчизняної економіки становили б $ 36,9 млрд. Разом з тим, відтермінування підписання угоди дасть Україні в цьому році додаткову вигоду в сумі $ 5,1 млрд. !zn

Читайте також:

Янукович висунув Євросоюзу п'ять фінансових умов для підписання асоціації

Азаров поклав відповідальність за майбутнє євроінтеграції України на Євросоюз

Янукович вважає, що виробники недостатньо інформовані про недоліки та переваги ЗВТ з ЄС

Фюле вважає, що втрати України, озвучені Кабміном, надто перебільшено