Австрія відмовилася від реверсу газу в Україну

12 серпня 13:29

Голова OMV вважає нереальним сценарій припинення Україною транзиту газу з РФ до Європи.

 

Австрійська нафтогазова компанія OMV не буде здійснювати реверс газу в Україну у збиток постачанням основним партнерам. Про це на прес-конференції повідомив глава компанії Герхард Ройсс.

"Навіть якщо у нас є можливість короткостроково здійснювати маржинальні постачання іншим споживачам, ми цього робити не будемо", - сказав він, відповідаючи на питання про те, чи готова OMV здійснювати реверсні постачання газу в Україну. Також Ройсс заявив, що реалізація проекту "Південний потік" буде грати важливу роль у гарантуванні енергетичної безпеки Австрії і ЄС в цілому.

Ройсс висловився і з приводу можливого блокування транзиту російського газу через Україну. "Я знаю про таку загрозу. Але бачу, що це малоймовірний сценарій. "Газпром" робить усе, щоб виконати свої зобов'язання. Вжито запобіжних заходів у рамках диверсифікації постачань", - вважає він.

ТАКОЖ: Працівники "Нафтогазу" пограбували державу на 320 млн грн

Нагадаємо, у червні російський "Газпром" і OMV підписали угоду про створення спільного підприємства, яке буде здійснювати будівництво та експлуатацію ділянки газопроводу довжиною 50 кілометрів. Представники австрійської компанії заявляли, що в кінці 2016 - на початку 2017 року перший газ по "Південному потоку" дійде до газорозподільного центру "Баумгартен". Раніше Ройсс говорив, що санкції ЄС не завадять будівництву "Південного потоку". "Європа, фактично, "вистрілить собі у ногу", якщо буде перешкоджати будівництву газопроводу", - підкреслив глава OMV.

16 червня "Газпром" перевів "Нафтогаз України" на режим попередньої оплати постачань російського газу. Рішення прийнято з причини хронічних неплатежів "Нафтогазу". Прострочена заборгованість компанії за поставлений російський газ становила приблизно 4,45 мільярда доларів: 1,45 мільярда доларів - за листопад-грудень 2013 року і 3 мільярди доларів - за квітень-травень 2014 року.

З червня Україна почала отримувати газ у вигляді реверсу з країн Європи, зокрема Польщі та Угорщини. !zn

Читайте також:

Україна може заборонити транзит російського газу

Конкуренцію "Нафтогазу" щодо реверсу газу з Угорщини можуть скласти приватні компанії-імпортери

Опалювальний сезон Україна пройде з реверсом газу