Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" проти обмеження імпорту нафтопродуктів шляхом введення квот.

17 квiтня 16:29

 

З відповідною заявою УКАБ звернувся до Першого віце-прем'єр-міністра України - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. У листі, що поширила прес-служба Асоціації зокрема, зазначається, що "обмеження імпорту палива з Росії, Білорусії та інших країн шляхом встановлення квот призведе до різкого зростання цін на паливо не тільки для громадян, а й вплинути на вартість польових робіт в аграрній сфері. Дестабілізація постачання у період посівних робіт призведе до зростання цін і подальше виведення прибутку на офшорні юрисдикції". За дослідженням проведеним експертами УКАБ, у порівнянні з минулим роком витрати аграріїв на паливно-мастильні матеріали збільшились на 29% і сягнули позначки 25 млрд грн.

На думку УКАБ, ініціатива обмеження імпорту - чергова спроба монополізувати ринок нафтопродуктів.

"В Україні діють тільки два нафтопереробні заводи, забезпечити вимоги аграрного сектору по дизельному паливу, яке є основним засобом виробництва в АПК, на даний момент неможливо, адже лише 15-17% всього споживання України, близько 930 тис. тонн виробляється на вітчизняних НПЗ, а загальна потреба становить більше 6 млн тонн. У свою чергу, сільськогосподарські підприємства в 2016 році купували 1,3 млн т", - зазначив Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

На думку генерального директора УКАБ обмеження ввезення нафтопродуктів призведе до створення монополії на ринку виробництва бензину, а дизельне паливо, через низьку частку українського виробництва і квот зросте в ціні. "Обмеження імпорту не вирішить проблеми ефективності українських НПЗ і не призведе до відновлення роботи зупинених заводів, адже цей сектор потребує значних інвестицій в оновлення і збільшення власних потужностей для виробництва. УКАБ, в свою чергу, може надати експертну підтримку для розробки комплексної стратегії, яка буде направлена на модернізацію і покращення паливно-енергетичного сектору України, оскільки це має безпосередній вплив на виробництво в аграрному секторі", - прокоментував Тарас Висоцький.

Нагадаємо, що наприкінці березня "Укртатнафта" звернулася до МЕРТ із вимогою квотувати імпорт бензину і дизельне паливо, починаючи з травня 2018 року.

Членами асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" є такі відомі компанії як:

Миронівський хлібопродукт, Мрія Агрохолдинг, Байєр, Данон Україна, ІМК, Креді Агріколь Банк, PepsiCo, АгроІнвестГруп, НВФ "Агросвіт", Укрсиббанк, Райффайзен Банк Аваль, АМАКО Україна та інши.