Антимонопольний комітет змусить АЗС знизити ціни на бензин

06 серпня 14:11

На заправках анексованого Криму ціни на 2-3 гривні нижчі, ніж на території України.

 

Антимонопольний комітет України прийшов до висновку, що ціни на бензин і дизпаливо в Україні завищені. Про це заявила начальник управління законотворчого комітету АМКУ Тетяна Кулешова.

Вона зазначила, що комітет завершив аналіз інформації від потужних імпортерів палива, проаналізував діяльність вітчизняних компаній, що працюють на ринку.

"Ми отримали інформацію від митниці, від органів статистики, ми проаналізували стан регіональних ринків у всіх регіонах України і на сьогодні ми з упевненістю можемо сказати, що ціна на ринку на високооктанові бензини і дизельне паливо є завищеною", - сказала вона.

За її словами, така думка в АМКУ склалася на підставі цін, отриманих від компаній "ОККО", WOG, Shell, "Паралель", "Укрнафта", "Авіас" та інших, а також від Митної служби.

Кулешова додала, що комітет найближчим часом ухвалить рішення про заходи з його боку для зниження ціни.

У свою чергу в.о. голови АМКУ Микола Бараш заявив про те, що за офіційними підрахунками, на сьогоднішній день оператори ринку завищують ціни на світлі нафтопродукти через мережу АЗС в середньому на 1 гривню. При цьому він підкреслив, що оператори ринку світлих нафтопродуктів не мають права ще більше підвищувати ціни в серпні.

"Останнім часом лунають пропозиції, погрози про те, що в серпні буде підвищено ціну, і називаються деякі суми. Ми бачимо, що сьогодні ціна завищена більше, ніж те зростання цін, яке анонсується. Навіть якщо і будуть об'єктивні причини для зростання цін, то вони не вистрибнуть за перевищення, яке існує на сьогодні і було ще вчора", - заявив Бараш.

Зазначимо, що Барабаш не повідомив, на скільки саме завищені ціни. За його словами, на заправках Криму, незважаючи на всі ризики і логістичні витрати, ціни на бензини нижчі на 2-3 гривні, ніж на решті території України.

Нагадаємо, 8 квітня АМКУ надав учасникам ринку пального обов'язкові для розгляду рекомендації, зокрема, переглянути свою цінову політику і встановив десятиденний термін їхнього розгляду.

У свою чергу учасники ринку стверджують, що ціни на нафтопродукти на АЗС формуються, виходячи з об'єктивних чинників: зростання курсу долара, підвищення акцизу на дизпаливо, світові ціни.

Присутні на круглому столі представники операторів відзначили, що працюють у збиток і підвищення цін на паливо невигідне, бо попит на нього буде падати. !zn

Читайте також:

АМКУ вважає обґрунтованою ціну за бензин А-95 на рівні 14,95-15,45 грн/літр