АМКУ встановив монопольне становище Group DF Фірташа на ринку добрив

12 червня 14:01

Залежність міндобрив від газу стала об'єктом зловживання.

 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) встановив факти ймовірного зловживання монопольним становищем азотними заводами, які входять до Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це повідомив голова комітету Юрій Терентьєв на своїй сторінці в Facebook.

Наголошується, що 24 травня комітет направив чотирьом компаніям групи – трьом заводам-виробникам азотних добрив, а також компанії "НФ Трейдінг Україна", – попередні висновки за результатами проведення розслідування. Згідно з ним, група має ознаки монопольного становища на загальнодержавному ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив.

"Зафіксовані факти, які можуть свідчити про зловживання монопольним становищем. Вартість газу становить 70% у собівартості виробництва аміачної селітри. Саме цей зв'язок між сировиною (газом) та кінцевим продуктом (міндобривами) і став об'єктом зловживання з боку зазначених компаній", – написав Терентьєв.

Він уточнив, що підприємства групи закуповували газ для виробництва продукції у пов'язаних компаній, перепродували його в середині групи, в результаті чого ціна ресурсу, який дійшов до кінцевих споживачів – заводів, що виробляли продукцію, значно перевищувала початкову, що, як наслідок, призводило до завищення вартості азотних добрив.

Крім того, протягом 2017 року підприємства зупиняли виробництво через припинення поставок газу, пов'язаних з відсутністю розрахунків за нього. Юридично це можна кваліфікувати як штучне обмеження виробництва добрив, додав голова комітету.

"Ймовірні наслідки справи – не тільки накладання штрафу, а й здійснення примусового поділу хімічних активів групи", – підсумував Терентьєв.

Активи азотної хімії Group DF консолідує група Ostchem, яка включає в себе підприємства по виробництву азотних добрив ПАТ "Азот" (Черкаси), ПАТ "Рівнеазот", ПРАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" (Луганська обл.) та ПРАТ "Концерн Стирол" (Донецька обл., контроль над цим підприємством втрачено через окупації частини Донбасу).

Раніше повідомлялося, що український бізнесмен Дмитро Фірташ, який зараз перебуває в Австрії, може бути екстрадований в США вже в першій тижня липня.

Докладно про ринок газу і ролі Фірташа читайте в матеріалі Вікторії Войцицької "Історія зради, про яку всі знають заздалегідь, або Українська мафія в антуражі колумбійської магії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".