АМКУ оштрафував постачальників харчування для армії на 870 млн

04 квiтня 16:06

Відомство оштрафувало 22 компанії за змову на тендері.

 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав штраф на 869,3 млн грн 22 компанії, які брали участь в торгах Міноборони на поставку харчування в системі електронних закупівель Prozorro, за змову на тендерах. Про це повідомила держуповноважених АМКУ Агия Загребельського в Facebook.

Також АМКУ виділив в окреме провадження матеріали щодо закупівлі, в якій брали участь компанії ТОВ "Комплекс Ріко", ТОВ "Пирятинський делікатес" і КНУ ім. Шевченко для проведення додаткового розслідування.

Йдеться про тендери Міноборони на закупівлю продуктів харчування за контрактом для особового складу військових частин ЗСУ. Всього АМКУ розслідував 7 процедур з очікуваною вартістю понад 2,5 млрд грн.

На цих тендерах учасники відкликали понад 70 тендерних пропозицій, які були найбільш економічно вигідними і могли виграти торги, пояснила Загребельського.

"Внаслідок відкликання більш економічно вигідних пропозицій переможцями були визнані компанії з більшою ціною (в тому числі перемоги отримали компанії, які займали більш ніж десяту позицію в рейтингу за вартістю пропозиції). Відгук пропозицій був синхронним і збігався за часом", - стверджує уповноважена АМКУ.

Також АМКУ встановив, що деякі із зазначених компаній мають загальний адреса і співробітників, використовували одні й ті ж засоби зв'язку і IP-адреса, мали схожі документи для участі в торгах тощо.

Винними у вчиненні порушення антимонопольного законодавства визнали 22 з 24 фігурують у розслідуванні компаній.

Повідомлялося, що в Антимонопольному комітеті підрахували економічний ефект роботи відомства в 2018 році. За даними прес-служби АМКУ, він виріс на 56% в порівнянні з 2017 роком, і склав 4 млрд грн.