АМКУ не вважає ДТЕК монополістом

30 сiчня 13:47

 

Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв 29 січня в ефірі програми "Тема дня" (канал - UA:Перший) заявив, що з точки зору АМКУ компанія ДТЕК не є монополістом на електроенергетичному ринку.

"Само по собі факту наявності значної ринкової частки недостатньо. Ринок електроенергії зараз – регульований, з обмеженою конкуренцією. В умовах обмеження конкуренції НКРЕКП, ми не можемо казати про те, що суб'єкт зловживає монопольним становищем, коли всі комерційні рішення замість нього приймаються державними (органами - ред.)" - заявив Ю.Терентьєв, передають "Українські новини".

У поточній моделі ринку електроенергії обсяги відпуску електроенергії встановлює Міністерство енергетики та вугільної промисловості, диспетчеризацію здійснює державне підприємство "Укренерго", єдиним покупцем виступає державне підприємство "Енергоринок", а ціни встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

У грудні 2018 року АМКУ дійшов висновку, що ДТЕК має ринкову владу на ринку електроенергію, але не має можливостей нею скористатися. Справа щодо можливого монополізму ДТЕК була закрита. Розслідування АМКУ розпочалось у 2015 році й тривало три роки. Згідно звіту АМКУ у 2015-2017рр. частка групи ДТЕК у виробництві електроенергії не перевищувала 26%.

"Казати про те, що компанія зловживає монопольним становищем, не можна" - заявив 29 січня голова АМКУ в ефірі UA:Перший.