АМКУ може оштрафувати "Метінвест" Ахметова за покупку заводу Абрамовича

18 квiтня 12:09

Завод був придбаний в 2013 році без дозволу АМКУ.

 

Компанія "Метінвест", ймовірно, придбала контроль над "Дніпровським коксохімічним заводом" без дозволу Антимонопольного комітету. Такі висновки можна зробити із структури власності заводу.

Схема власності "Дніпровського коксохіму" містить ознаки того, що "Метінвест" придбав контролю над заводом ще в кінці 2013 року, тобто без дозволу АМКУ, повідомляє видання "Наші гроші".

Зокрема, при зміні власності заводу фігурували кіпрські компанії, які в 2018 році "Метінвест" використовував при придбанні "Донецьксталі" та "Шахтоуправління "Покровське".

Крім того, посади в керівництві "Дніпровського коксохіму" в останні роки займали особи, пов'язані зі структурами Ріната Ахметова.

В такому випадку Комітет зможе згідно з п. 12 ст. 50 закону "Про захист економічної конкуренції" оштрафувати "Метінвест" за концентрацію без отримання відповідного дозволу.

Відповідно до п. 2 ст. 52 закону, штраф за таке порушення накладається у розмірі до 5% доходу суб'єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

Загальний дохід "Метінвесту" в 2018 році склав $ 11,88 млрд. Таким чином штраф за несанкціоноване придбання "Дніпровського коксохімічного заводу" може скласти до $ 590 млн.

Читайте також: АМКУ зобов'язав повернути "Контракт-Енерго" на торги із закупівлі шахтного обладнання

Нагадаємо, що АМКУ розглядає справу щодо концентрації на ринку передачі електричної енергії через покупку енергохолдингом ДТЕК Ріната Ахметова "Київобленерго"і "Одесаобленерго" у групи VS Energy.