АМКУ дав рекомендації КМДА щодо перевірки квартирних лічильників води

09 липня 12:03

Комітет рекомендує столичній держадміністрації встановити терміни, порядок і джерела фінансування повірки лічильників води в квартирах житлових будинків.

 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує Київській міськдержадміністрації (КМДА) вжити заходів щодо врегулювання питань, пов'язаних із перевіркою квартирних засобів обліку води з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та недопущення перекладання на населення наслідків бездіяльності виконавців послуг, а також нарахування споживачам плати за воду.

Згідно з повідомленням АМКУ, міськдержадміністрації рекомендовано встановити порядок (механізм) і джерела фінансування забезпечення перевірки засобів обліку води, а також визначити терміни здійснення повірки квартирних засобів обліку, які не призводили б до обмеження інтересів споживачів, і забезпечити інформування про це споживачів у передбачений законодавством спосіб.

Як відзначили в АМКУ, враховуючи стислі терміни здійснення перевірки лічильників та наявність тільки п'яти підприємств, які надають відповідну послугу, як споживачі, так і ці підприємства, враховуючи обмежені потужності, не змогли здійснити перевірку до 1 липня 2014 року.

"Відсутність показань квартирних лічильників води може призвести до необґрунтованих нарахувань за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, оскільки споживачі будуть змушені платити за значно більшу кількість води, тим більше в умовах різкого підвищення тарифів", - зазначено в повідомленні.

Разом з тим, аналіз нормативно-правової бази свідчить про право споживача на періодичну перевірку засобів обліку і вказує на обов'язок виконавця проводити періодичну перевірку квартирних засобів обліку і контролювати міжперевірочні інтервали. Витрати на перевірку повинні бути передбачені регулятором у відповідному тарифі.

Як повідомляли з посиланням на директора розрахункового департаменту "Киевводлоканала" Станіслава Каплуненка, питання з перевіркою квартирних лічильників холодної води і платою за ці послуги в столиці поки залишається неврегульованим. Порядок перевірки лічильників має затвердити Київська держміськадміністрація.

Разом з тим до 1 липня послуги перевірки квартирних лічильників у Києві надавалися житлово-експлуатаційними організаціями як виконавцями послуг водопостачання, а їхня вартість мала бути включена в тариф на послуги з утримання будинків на рівні 3,6 коп. з 1 кв. м на один прилад обліку. !zn