"Акватера" Коломойського відсудила у Приватбанку 25 млн грн

05 лютого 12:25

Підприємство передало НБУ майно в якості забезпечення боргових зобов'язань банку.

 

Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ "Акватера" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова до ПриватБанку і стягнув з нього на користь позивача 24,8 мільйона гривень. Про це повідомляє Finbalancе з посиланням на постанову суду від 18 грудня.

Виходячи з судових матеріалів, "Акватера" передала в іпотеку для НБУ нерухоме майно (за адресою м. Дніпро, вул. Чкалова, 27; узгоджена вартість - 24,5 млн грн) в якості забезпечення боргових зобов'язань ПриватБанку перед Нацбанком за кредитом рефінансування.

У серпні 2017 року НБУ звернувся до ТОВ "Акватера" з вимогою погасити заборгованість ПриватБанку за відповідним договором рефінансування на суму 4,4 млрд гривень.

Вже в жовтні "Акватера" сплатила Нацбанку 24,9 млн грн (в обсязі забезпечених зобов'язань за іпотечним договором) і звернулася в "Приват", вимагаючи у нього повернути виплачені НБУ гроші, також замінити кредитора у зобов'язанні.

Згідно з документом, ПриватБанк вимогу добровільно не виконав, тому позивач звернувся в суд.

Госпсуд прийшов до висновку, що "Акватера" на законних підставах виплатило НБУ 24,9 млн грн в рахунок погашення частини боргу ПриватБанку, тому має право вимагати у фінустанови відшкодування сплаченої суми.

Нагадаємо, що 4 грудня у Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом ПриватБанку до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, але прийшов до висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.