Активи "Газпрому" стали доступні для арешту - Ъ

14 вересня 10:01

Акції "Газпрому" в "Північному потоці" можуть продати за рішенням суду на користь "Нафтогазу".

 

"Газпром" зазнав тактична поразка в рамках триваючого спору з "Нафтогазом". Апеляційний суд Швеції,, який у червні заборонив "Нафтогазу" примусово стягувати з "Газпрому" $ 2,6 млрд відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, тепер скасував цю заборону. Про це пише КоммерсантЪ.

Ситуація істотно не змінюється. Як зазначають юристи: "Нафтогаз", як і раніше, буде намагатися заарештувати активи "Газпрому" де можливо, але рішення про це буде залежати від позиції місцевих судів. При цьому "Газпрому" вдалося зняти вже накладений арешт на активи у Великобританії, що може дозволити монополії вийти на ринок євробондів восени.

При цьому "Газпром" також вживає заходів щодо зняття арешту в інших юрисдикціях, але тепер, враховуючи зняття заборони на примусове стягнення в Швеції, зробити це буде складніше.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" продовжує судитися з "Газпромом", тому 8 серпня замовив компанії "Wikborg Rein Advokatfirma AS" (Норвегія) юридичні послуги на 18,00 млн євро, або 564,12 млн грн.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсації на суму $ 4,63 млрд за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі російський газовий монополіст повинен сплатити $ 2,56 млрд на користь "Нафтогазу".