Акції "Одесаобленерго" і "Київобленерго" обійдуться Ахметову в $ 250 млн - експерт

14 сiчня 15:11

ДТЕК планує і далі поглинати обленерго.

 

Група російських бізнесменів "VS Energy" продає, а ДТЕК Ріната Ахметова у свою чергу купує контрольні пакети акцій "Одесаобленерго" і "Київобленерго" за $ 250 млн. Про це повідомив колишній член НКРЕКП, експерт з питань енергетики Андрій Герус.

"За моєю інформацією ціна покупки складає $ 250 млн: $ 180 млн за 94% акцій "Київобленерго" і $ 70 млн за 68% "Одесаобленерго", - написав він у Facebook.

"Київобленерго" і "Одесаобленерго" оцінено дорого. Тобто їх акціонери, російські бізнесмени Воєводін (лідер лужніковської групи), Гіннер (президент ФК ЦСКА) і Бабаков (депутат Держдуми РФ, голосував за анексію АР Крим) отримають $ 250 млн", - зазначив Герус.

За його інформацією, після закриття цієї угоди ДТЕК планує поглинути і решту 5 обленерго, що залишаються у власності росіян. Таким чином, під контроль Ахметова перейдуть "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Чернівціобленерго", "Рівнеобленерго".

"Сьогодні ДТЕК належить 15% всіх розподільних електричних мереж (120 тис. км), з купівлею ще двох обленерго у власності буде 25% всіх роздрібних мереж (208 тис. км). А після поглинання інших 5 обленерго у власності буде 42% всіх українських роздрібних електричних мереж або 344 тис км", - ниписал Герус.

За оцінками експерта, сьогодні обленерго ДТЕК контролює передачу і збут 37% всієї електроенергії. Після покупки ще двох обленерго ця частка зростає до 48%. А після поглинання ще 5 обленерго ДТЕК буде контролювати 57% всієї передачі і збуту електроенергії.

Повідомлялося, що група ДТЕК планує сконцентрувати 68,2949% акцій АТ "Одесаобленерго" і 93,9978% ПАТ "Київобленерго".

Раніше Антимонопольний комітет України (АМКУ) прийняв рішення, компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова не зловживає монопольним становищем на ринку генерації електроенергії.

Про критичний стан ринку електроенергетики читайте в матеріалі Віталія Склярова, Вілена Семенюка, Олексія Шеберстова і Олександра Светелика "Мовчати не можна" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".