Агросектору потрібно виставляти вимоги в обмін на податкові пільги - експерт

27 березня 09:50

Послаблення повинні бути спрямовані на стимулювання певної поведінки, вважає експерт.

 

Податкова пільга - це непряма субсидія, і держава повинна знати, що вона одержує взамін. Тому пільги повинні відповідати двом основним критеріям, пояснив DT.UA експерт з питань податкової політики Інституту суспільно-економічних досліджень Юрій Федчишин.

За його словами, вони повинні бути адресними - тільки для тих, кому вони потрібні, і вони повинні бути цільовими, стимулювати певну поведінку.

"Даючи послаблення в тому ж агросекторі, треба виставляти вимоги до того, куди зекономлені гроші варто витратити і якого результату держава очікує. Приміром, від аграрної галузі нам потрібен перехід від сировинного експорту до експорту обробленої продукції, але попередні пільги цього не стимулювали, і бізнес не змінювався", - заявив Федчишин.

Читайте також: Міністр агрополітики Павленко написав заяву про відставку

"Податкові пільги в розвинених країнах часто спрямовані на стимулювання певної поведінки. Наприклад, пільги на наймання і підготовку висококваліфікованих кадрів, пільги на енергозбереження, пільги на переобладнання й відновлення основних фондів, пільги для стимулювання експорту. Є в західних країнах пільги і на підтримку певних секторів або малого бізнесу. Однак в Україні все звужується до неконтрольованих пільг", - зазначив він.

На думку експерта, окрім питання про ефективність пільг, держава просто зобов'язана вирішити низку інших проблем у галузі. В аграрному секторі великі диспропорції. Деякі галузі й малий бізнес нині у значно гіршому становищі, ніж великі агропідприємства, які вже стають монополістами. Також агросектор залежний від ритейлу та експорту. Тому державі не зайвим було б перейматися антимонопольним регулюванням для захисту малих аграріїв від недобросовісної політики "великих" і для нормалізації відносин із ритейлом. Зараз монопольна рента забирає левову частку прибутку у малих і середніх виробників і як мінімум не менше того, що отримувалося раніше від податкових пільг. Також непогано було б стимулювати до кооперації малих агровиробників, адже нині ринок у владі спекулянтів і великого бізнесу, що викручують руки дрібним виробникам. А ще розібратися з ціновим регулюванням і регуляторною політикою, зазначив експерт.

Нагадаємо, як раніше писало DT.UA, усупереч заявам "верхів" про необхідність переорієнтувати АПК на вивезення сільгосппродукції з високою доданою вартістю, у країні форсують експорт сільгоспсировини, особливо зерна. Такі недалекоглядні підходи, що сприяють деградації внутрішнього ринку й зубожінню населення, можуть набути необоротного характеру.

Детальніше про податкові пільги для аграріїв читайте в статті Юлії Самаєвої "Кручу-верчу, ПДВ-пільги хочу!" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".