Аграрний фонд на закупівлі зернових у селян втратив 100 мільйонів?

22 липня 08:19

Компанія «Хлібінвестбуд» розпочала завершальний етап програми форвардних закупівель зерна до державного інтервенційного фонду згідно з угодою, укладеною з Аграрним фондом України, повідомляє прес-служба Державної продовольчо-зернової корпорації України.

 

Придбання зернових проходить за цінами значно вищими, ніж існуючі на ринку.

Згідно з умовамифорвардних контрактів, сільгоспвиробники здійснюють поставки зерна продовольчої пшениці (2-4 класу), жита (1-3 класу) та гречки. Остаточний розрахунок «Хліб Інвестбуду» з виробниками здійснюватиметься за цінами, що були встановлені на момент підписання вказаних контрактів, тобто навесні 2011 року. Зокрема, за пшеницю м’яку 2-го класу – по 1792 грн./т, пшеницю м’яку 3-класу – 1683 грн./т, пшеницю м’яку 4-класу – 1612 грн./т, жито 1-го класу –1725 грн./т, жито 2-го класу –1643 грн./т, жито 3-го класу –1565 грн./т.

ДПЗКУ наголосило, щозазначені ціни, насамперед на пшеницю продовольчу, є на 150-200 грн. вищими від тих, що склались у даний час на вітчизняному ринку.

Під час першого етапубуло укладено 1168 форвардних контрактів на поставку 860 тис. тонн зернових (в тому числі 836,3 тис. тонн пшениці 2-4 класу, 22 тис. тонн жита і 1677 тон гречки) загальною вартістю 1,55 млрд. грн. та виплатою їм 50% коштів від вартості законтрактованого врожаю.

«Післяперевірок стану посівів, отримання від страхових компаній актів огляду посівних площ, укладення з сільгоспвиробниками додаткових угод та виплати їм наступних 20% вартості законтрактованих зернових культур, «Хліб Інвестбуд» завершивдругий етап форвардних закупівель»,- говориться у прес-релізі.

У даний час, отримавши від Аграрного фонду залишок коштів, «Хліб Інвестбуд» здійснює приймання від сільгоспвиробників законтрактованих на умовах форварду зернових культур і виплату завершального 30% грошового траншу. Приймання врожаю здійснюється на 213 сертифікованих елеваторах по всій території України.

Раніше ZN.UA повідомляло, що власником контрольного пакета 51% акцій ТОВ «Хліб Інвестбуд» є ТОВ «Каласар», яким порівну володіють Олександр Козирєв і кіпрський офшор Genetechma Finance Limited.

За повідомленнями багатьох українських ЗМІ, Олександр Козирєв - бізнесмен, близький до аграрного міністра Миколи Присяжнюка і так званої єнакіївської бізнес-групи, а Genetechma Finance Limited входить в орбіту російського ВЕБу, головою наглядової ради якого є прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.