АЕС зможуть забезпечити більше половини всієї необхідної електроенергії на зимовий період

22 серпня 13:00

На складах АЕС є шість резервних завантажень свіжого палива на випадок припинення поставок з РФ.

 

Відповідно до проектного балансу НАЕК "Енергоатом", з жовтня по квітень українські атомники забезпечать 49,0 млрд кВт•год., тобто понад половину загального виробництва електроенергії за цей період. Це реально: паливо на АЕС є, і до проходження зими вони в цілому готові. Про це в статті DT.UA пише Ігор Маскалевич.

"Щоправда, це не означає, що вдасться уникнути проблем. Основною загрозою для роботи АЕС узимку буде нестача генерації теплових електростанцій, що може призвести до зниження частоти в Єдиній енергосистемі країни. При її падінні нижче за 48,9 Гц відбувається автоматична зупинка ядерних енергоблоків. І тоді може бути знеструмлено велику частину території України. Сценарій, що й казати, не надто оптимістичний, але, на жаль, цілком реальний", - зазначає автор.

Одним із серйозних проколів є тривала добудова лінії електропередачі напругою 750 кВ від Рівненської АЕС в Центральну Україну. Черговий крайній термін - не пізніше 22 грудня.

При цьому з паливом для АЕС все непогано. Є навіть невеликий страховий запас на випадок повного припинення поставок з РФ.

"На складах АЕС є шість резервних завантажень (у тому числі одна шведська) свіжого палива для реакторів ВВЕР-1000 та одна для ВВЕР-440 на Рівненській АЕС. За розрахунками фахівців, цього вистачить для забезпечення станцій ядерним паливом до червня 2016-го", - додає Маскалевич.

Як підкреслює оглядач, саме наявність такої страховки багато в чому пояснює коректні відносини, що зберігаються між "Енергоатомом" і російською стороною. ШШантаж у такій ситуації малоефективний, поставки свіжого палива здійснюються регулярно. З 12 запланованих поставок палива для блоків-мільйонників більша частина вже доставлена (п'ять уже завантажили в реактори). До кінця року з РФ привезуть решту.

Крім того, є постачання палива з альтернативних джерел. Шведський завод Westinghouse на поточний момент забезпечує тільки один блок Південно-Української АЕС. У 2016-му його почнуть впроваджувати на другому блоці цієї станції і на п'ятому блоці Запорізької АЕС. Планується, що в разі успішної експлуатації палива на Південно-Українській АЕС і п'ятому блоці в Запоріжжі на цю АЕС до 2016 р. переведуть ще три блоку

За словами автора, якщо ці плани будуть реалізовані, то з 2016 по 2020 рр. Україна буде щорічно купувати по шість завантажень палива Westinghouse. Тоді частка РФ в обсягах поставок для ВВЕР-1000 скоротиться з нинішніх 92 до 54%. Приблизно так само дохід РФ скоротиться в грошовому вираженні.

Разом з тим, якщо в Кремлі все ж вирішать зупинити поставки, тоді шведське паливо піде не на дві, а на всі чотири АЕС (тобто ще й на Хмельницьку та Рівненську).

Теоретично для поставок додаткового палива можна використовувати ще завод у Великобританії, але в його персоналу немає досвіду випуску ТВС "радянського" дизайну. А проблеми з поставками палива можуть викликати простої АЕС, хоча і не нинішньої зими.

"Тому сподіваємося, що до сценарію "повна переорієнтація" все-таки не дійде. Але готуватися до нього (маючи таких "чудових" у всіх сенсах сусідів) варто. Зайвим не буде", - підсумовує автор.

Детальніше про особливості роботи атомних електростанцій в Україні читайте у статті Ігоря Маскалевича "Енергоатом". Західний вектор у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".