Знаменитий Київський театр на Подолі може зникнути з мапи столиці

09 вересня 13:35

Наразі великий театр тулиться на крихітній камерній сцені, яка не може задовольнити творчі амбіції великого колективу. Через відсутність повноцінного приміщення майбутнє театру туманне.

 

Завтра, 10 вересня, відкриває свій 27-й сезон популярний у столиці академічний Театр на Подолі. На думку художнього керівника колективу народного артиста Віталія Малахова, це буде один із найскладніших сезонів в історії театру: його майбутнє туманне через відсутність повноцінного приміщення, будівництво якого перетворилося на ганебний для міста майже десятирічний довгобуд.

Як повідомив ZN.UA Малахов, в новому сезоні театру багато планів і творчих задумів, проте невідомо яким з них судилося здійснитися. Так, наприклад, колектив захоплений ідеєю художнього керівника реалізувати два цікавих та амбітних сценічних проекти. Перший - "Білий пароплав" за мотивами Чингіза Айтматова. Другий - легендарна п'єса Олександра Островського "Ліс". Донині колектив перебуває у невизначеності: що ж буде з їхньою "новою" будівлею на Андріївському узвозі, будівництво якої цього літа знову несподівано "заморозили". Наразі великий театр тулиться на крихітній камерній сцені, яка не може задовольнити творчі амбіції великого колективу. Деякі спектаклі грають у Малому залі палацу культури "Україна". Як говорить Малахов, ця сцена у Палаці - чудова, проте театр не може повноцінно представляти тут всі свої спектаклі, недешева оренда, до того ж у палацу "Україна" багато і своїх власних творчих проектів.

Донині невідома доля довгобуду на Андріївському. Керівництво міста публічно запевняло громадськість, що театральна будівля відкриється ще у травні на День Києва. Потім дату перенесли на нинішню осінь. В даний час доля цих стін - під загрозою. На думку художнього керівника, вони не підготовлені до сезонної негоди, належним чином не укріплено дах, довга робота будівельників може в одну мить зійти нанівець, перетворивши довгобуд на київські руїни. А знаючи, як держава "стурбована" питаннями української сцени, Театр на Подолі може назавжди втратити у столиці свій прихисток.

Тим часом міські чиновники ще влітку зізналися, що в міській казні немає грошей на продовження будівництва, підкресливши, що цей об'єкт споруджується на узвозі вже восьмий рік. У 2013-му тут планували провести оздоблювальні роботи на фасаді, змонтувати нову систему опалення і підключити водопровід. Втім, від цих планів у КМДА, схоже, відмовилися. "Місто, звичайно ж, потребує нових театрів і культурних об'єктів. Але, на жаль, на добудову Театру на Подолі немає фінансування. І в цьому році ми не зможемо ввести його в експлуатацію, - розповів ЗМІ заступник голови КМДА Михайло Кучук. - Щоб добудувати будівлю театру, потрібно півроку, і як мінімум - 70 млн грн. У міській казні таких грошей немає. Можливо, відкриємо театр наступного року". !zn

Читайте також:

Раду Поклітару залишається в Україні, але за собою залишає "відчинені двері"

Віктюк поставить в Україні скандальну фолк-оперу, заборонену комуністами

"Довірена особа Путіна" поставить в Києві балет "Анна Кареніна"